Razprava o nenalezljivih boleznih je pritegnila okrog 30 šefov držav ali vlad ter še več ministrov in drugih, udeležil se je je tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Generalni sekretar ZN Ban ki Moon je o tem, šele drugem tovrstnem dogodku na tako visoki ravni po akciji ZN za boj proti aidsu, dejal, da je prepričan v uspeh, ki je nujen, saj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da se bo smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja, raka, diabetesa in pljučnih bolezni, zaradi katerih je leta 2008 po svetu umrlo 36 milijonov ljudi, v naslednjem desetletju povečala za 17 odstotkov, če ne bo odločnega ukrepanja.

Sprejeta je bila deklaracija, ki poziva k usklajeni kampanji vlad, podjetij in civilne družbe. WHO je dobila nalogo, naj do konca leta 2012 pripravi priporočila glede prostovoljnih ciljev kampanje. Deklaracija poziva tudi k splošnemu zdravstvenemu zavarovanju po vsem svetu.

Potrebo po mednarodnem sodelovanju je izpostavil predsednik GS Nasir Abdulaziz al Naser, pa tudi Türk, ki je nenalezljive bolezni označil za eno od večjih groženj človeštvu.

Ban Ki Moon je bil v svojem nagovoru zelo oster do podjetij, ki ogrožajo javno zdravje zaradi lastnega dobička. Zaradi tega bo treba ravnati odgovorneje in sprejeti ukrepe za zmanjševanje uporabe tobaka, alkohola, soli, nasičenih maščob in sladkorja ter vzpodbujati telesno aktivnost, je dejal.

V ponedeljek je na ZN potekal tudi dogodek v okviru nove ustanove sistema ZN, to je "ZN ženske". Zbrale so se predsednice držav in vlad, med njimi predsednica Brazilije Dilma Rousseff, predsednica Trinidada in Tobaga Kamla Persad-Bissessar, predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva ter finske Tarja Halonen.

V deklaraciji so opozorile, da je treba povečati politično udeležbo žensk, še posebej na položajih, kjer se sprejemajo odločitve, ker je to temeljnega pomena za demokracijo in bistveno za razvoj. Države, kjer vladajo ženske so bolj razvite. Na dogodku so opozorili, da je manj kot deset odstotkov svetovnih voditeljev žensk, le ena od petih parlamentarcev je ženska, in le 28 držav izpolnjuje normo 30-odstotne zastopanosti žensk v parlamentu.