Garažno hišo in trg nad njo je gradil Gradis G, tako rekoč že hišni gradbinec v Ljubljani, ki mu je občina za vsa dela plačala 17,7 milijona evrov, pri čemer se že več mesecev odloča tudi o njegovem zahtevku za plačilo dodatnih del zaradi domnevno težjih geomehanskih in hidroloških razmer ter obsežnih arheoloških raziskav.

Na mestni občini nam v tednu dni niso pojasnili, zakaj je Kongresni trg tako kmalu razpokal, tako kot tudi ne, kdo bo plačal za sanacijo. Brez odgovorov smo ostali tudi na vprašanja, ali je občina po podaljšanju roka za dokončanje del Gradisu G odobrila tudi plačilo za dodatna dela. Po pojasnila o razpokah smo se zato obrnili na Marka Živca iz Gradisa BP, ki je sodeloval pri projektiranju garažne hiše. Živec nam je povedal, da so se po njegovih informacijah manjše razpoke na Kongresnem trgu pojavile že kmalu po dokončanju.

"Nisem bil zraven pri izvajanju del, ampak domnevam, da so razpoke nastale zaradi slabe izvedbe. Verjetno se je beton prehitro posušil, ker ga niso pokrivali in dovolj hladili. V prihodnje ne pričakujem, da bi se razpoke širile. Najverjetneje bo ostalo tako, kot je. Morda bodo sčasoma celo manj vidne, ker se bo v njih nabral prah. Gotovo pa razpoke niso povezane s kakšnim posedanjem garažne hiše," nam je povedal Živec.

Da je odgovorne na Gradisu G kljub težavni gradnji garažne hiše veliko bolj skrbel tlak na Kongresnem trgu, pa je v zadnji številki glasila Ljubljana povedal direktor podjetja Uroš Ogrin. Po intervjuju sodeč so za tlak poskrbeli v primorskem Stavbeniku, ki je uredil podobne pločnike v Portorožu. "Neko soboto so pripeljali vzorce - take velike table po zamisli arhitekta zunanje ureditve Andreja Prelovška in podžupana profesorja Janeza Koželja. In smo se odločili. Potem so fantje v Stavbenikovih laboratorijih zmešali pravo stvar. Poleg estetike belosivega rastra je bilo treba doseči sprijemljivost s spodnjo betonsko ploščo. Sprijemljivost je tisto, kar nas mogoče še najbolj skrbi. Kaj bodo naredili raztezki, kaj bo naredila zima. Ta tlak je otrok, ker je nova rešitev. Ni referenc," je za glasilo Ljubljana povedal Ogrin.