V vožnji na čas bo slovenski adut Jani Brajkovič, ki pričakuje uvrstitev med najboljših deset, v cestni vožnji pa bo selektor Martin Hvastija stavil na Grego Boleta in Boruta Božiča. Proga v Koebenhavnu je namreč namenjena sprinterjem, Bole in Božič pa sta v zadnjem času pokazala odlično pripravljenost. Prve tri dni so tako na sporedu kronometri. Prvi dan tekmovanja sta obe zlati kolajni osvojila avstralska tekmovalca, pri mladinkah je bila na 13,9 kilometra dolgi progi najhitrejša Jessica Allen, pri moških pa je na 35,2 kilometra dolgi progi zmagal Luke Durbridge.

Slovenski tekmovalci večjega uspeha niso zabeležili. Klemen Štimulak je z zaostankom dveh minut in 57 sekund zasedel 28., Jan Polanc z zaostankom treh minut in 30 sekund 36., Urška Kalan pa z zaostankom dveh minut in 40 sekund 37. mesto.

Slovenski tabor prvi dan tekmovanja ni pričakoval posebnih dosežkov. Kronometer je disciplina, ki se ji slovenski tekmovalci praktično ne posvečajo, generacije po Janiju Brajkoviču, Kristijanu Korenu in delno Blažu Jarcu pa nimajo posameznika, na katerega bi lahko v vožnji na čas resno računali. To dokazuje dejstvo, da so mlajši reprezentanti šele nekaj dni pred začetkom prvenstva dobili kolo za vožnjo na čas, tako da niti niso imeli dovolj časa, da se nanj privadijo.

"Kronometra enostavno premalo vadimo, da bi lahko računali na kaj več. Tako sem lahko zadovoljen s svojo vožnjo, dal sem svoj maksimum. Na začetku sem imel nekaj težav s čelado, tam je nekaj sekund šlo po zlu. Proga sicer ni bila težka, a nam je težave povzročal veter. Niti nismo mogli ugotoviti, od kod piha. Vozili smo med hišami, a nas je vseeno prestavljalo tudi za meter," je po nastopu dejal Klemen Štimulak, ki tako kot drugi na ravninski progi ni imel pravega občutka.

Veter je očitno najmanj motil Luka Durbridga. Avstralec je bil glavni favorit že pred dirko, saj je lani na domači progi v Geelongu zasedel drugo mesto. Ker na startu ni bilo lani zlatega Američana Taylorja Phinneyja, je bilo logično, da je bil Avstralec glavni kandidat za zmago. Do nje je prišel več kot prepričljivo, saj je domačina Rasmusa Christiana Quaadeja premagal za 35 sekund, s tretjim mestom pa je avstralski uspeh dopolnil Michael Hemburn.

Že pred mladimi fanti so se za kolajne pomerile še mlajša dekleta, med mladinkami je bila najboljša Avstralka Jessica Allen, ki je za dve sekundi ugnala Britanko Elinor Barker, še sekundo več pa je na tretjem mestu zaostala Nemka Mieke Kröger. Zaradi ne preveč zahtevne proge so bili zaostanki majhni, tako je slovenska predstavnica Urška Kalan zaostala dve minuti in 40 sekund, kar pa je bilo dovolj, da je prehitela le dve tekmovalki in zasedla 37. mesto.