Izmed sedmerice slovenskih članskih elitnih reprezentantov je bil Božič sploh edini, ki je v tem tednu še imel generalko. Božič v sprintu ni gledal nazaj, kjer so ostali Norvežan Kristoff, Japonec Beppu, Francoza Feillu in Ravard ter Rus Porsev, ki bodo zagotovo tekmeci na nedeljski 266 kilometrov dolgi dirki. Spredaj sta bila ubežnika Avstralec Stuard O'Grady in Danec Jonas Jorgensen. "Prav zaradi ubežnikov in vremena se je dirkalo drugače. Naša ekipa je ogromno energije porabila zaradi lova, potem ko smo zamudili beg. Mladi Danec je presenetil zelo močnega O'Gradyja? Zanimivo," je pristavil Božič po peturni dirki. Na Dansko se z ostalimi odpravlja šele konec tedna.

Naporno, uspešno generalko je v Toskani imela tudi Polona Batagelj. "V zadnjih sto metrih sprinta sem imela tudi v nedeljo zares sijajno priložnost za odličen rezultat, vendar sem na mokri spolzki cesti zgrmela po asfaltu. Žal. Dobila sem udarec v koleno in komolec, a videti ni nič hujšega. Upam, da bo vse v redu," je po včerajšnji zadnji etapi Premondiale Giro v Firencah v Toskani upala nosilka slovenske ženske kolesarske reprezentance. Prav na tej zadnji dirki je v izjemni konkurenci dokazala, da je v izvrstni formi in bo vsekakor dvignila pričakovanja. Prvenstvo se sicer začenja že danes z vožnjo na čas mladink (Urška Kalan) ter mlajših članov (Jan Polanc, Klemen Štimulak). Batageljeva je kljub padcu ob upoštevanju pravila UCI ostala na sedmem mestu v skupnem seštevku, med mladimi kolesarkami pa je bila celo najboljša. Zares sijajen dosežek. Pred Primorko so bile le Američanka Megan Guarnier, Nemka Hausler, Litvanka Leleivyete, Poljakinja Kapusta, Rusinja Antošina in kljub zadnji izbirni dirki edina Italijanka Tatiana Guderzo, svetovna prvakinja iz Mendrisia, kjer je bila mlada Slovenka še popolna avtsajderka. Batageljeva se zdaj dobro znajde tudi v sprintu manjših skupin (v soboto 13. mesto, v času sedmouvrščene), kot ga je pričakovati tudi na Danskem. "Tudi ob najhujši selekciji sem vedno lahko držala ritem. Vse dni sem se dobro počutila. Z dosežkom sem seveda zelo zadovoljna," je vesela popotnice v Koebenhaven. Ostali reprezentantki Tjaša Rutar in Alenka Novak, ki bosta v torek vozili kronometer, sta Toskano zapustili že v petek.

"Tukaj med mlajšimi člani nimamo specialistov za vožnjo na čas. Jan in Klemen pa sta najboljša mlajša člana, ki jih lahko postavimo na start tudi v kronometru. Fanta lahko le presenetita, ne moreta pa razočarati. Proga je ravninska, rahlo piha le veter, malce rosi, a razmere glede dežja naj bi se izboljšale že dopoldne. Mislim, da podobno lahko preseneti tudi mladinka Kalanova, čeprav bi o tem lahko več povedal Gorazd Penko," je v deževnem Koebenhavnu današnji začetni preizkušnji 78. svetovnega prvenstva komentiral selektor članskih moških reprezentanc Martin Hvastija.

Matej Mugerli, reprezentant med letoma 2004 in 2007 (Verona, Madrid, Salzburg, Stuttgart), je na dirki Po Kitajski (UCI-1) dosegel letošnjo 19. slovensko zmago na članskih mednarodnih UCI-dirkah. V kraljevski osmi etapi je v zadnjem kilometru prelisičil skupino 25 kolesarjev in slavil prvo zmago v sezoni. "V zelo težkih razmerah, dežju, megli in mrazu, sem s peterico ostal sam že na najvišjem prelazu, vendar nas je v zaključku 5 kilometrov pred ciljem ujela skupina dvajsetih kolesarjev. Kilometer pred ciljem sem videl, da so se zrinili na eno stran ceste, kar sem izkoristil za napad," je bil zmage, ki ga je pred zadnjo etapo dvignila na tretje mesto v skupnem seštevku, vesel Primorec, ki zdaj živi v Cerknici. Izmed slovenskih kolesarjev sta na dirkah WorldToura letos slavila Grega Bole (Plouay) in Borut Božič (Po Švici), na dirkah ekstra kategorij pa prav tako na Kitajskem Gregor Gazvoda. Na dirkah prve kategorije je poleg Mugerlija tri zmage slavil Robert Vrečer (Po Sloveniji, Szlakiem Gradow Piastowkich), ki ima s šestimi zmagami tudi največ zmag med Slovenci. Na vrhu lestvice so Philippe Gilbert (18 zmag), Marcel Kittel (14), Peter Sagan (14), Mark Cavendish (11) in Sacha Modolo (10), ki bodo tudi glavni akterji v Koebenhavnu.