Bolje so zadnjo tekmo prvenstva začeli Italijani, čeprav je bil prvi niz sprva precej izenačen. Do odločilne prednosti so naši zahodni sosedje prišli s servisi naturaliziranega Andreja Zajceva. V podobnem slogu, a z obrnjenimi vlogami se je odvil drugi niz, ko je raven igre dvignil Ivan Miljković, posledično pa je boljšo odbojko uprizorila tudi Srbija. Ko so prišli do izenačenja, so srbske igralce še močneje začeli spodbujati navijači na tribunah, prevlada pa se je prenesla tudi na teren. Tesno, a povsem zasluženo je Srbija osvojila še tretji in četrti niz in njeno rajanje se je lahko začelo.

Pomemben delež k srbskemu naslovu so prispevali člani slovenskega prvaka ACH Volleyja - selektor Igor Kolaković ter igralca Milan Rašić in Uroš Kovačević. Z menjavami se je izkazal predvsem Kolaković, saj se mu je obrestovala praktično vsaka taktična poteza. Srbija je na vrh Evrope prišla brez poraza, čeprav pred prvenstvom ni bila v najožjem krogu favoritov. Njen najboljši posameznik Miljković je morebitno uvrstitev v polfinale štel kot senzacijo, nato pa je bil prav ta veteran ključni srbski člen.

V tekmi za tretje mesto je slavila Poljska, ki je s 3:1 (23, -18, 21, 19) ugnala Ruse, ki so na koncu ostali brez odličja, potem ko so bili absolutni favoriti pred začetkom prvenstva. Poljaki so bili prvaki na prejšnjem EP.