Le deset odstotkov staršev meni, da so njihovi najstniki v zadnjem letu poskusili alkohol, medtem ko za uživanje marihuane tako meni le pet odstotkov roditeljev, pravijo izsledki raziskave Univerze v Michiganu. Nizke številke niso skladne s številkami lanske raziskave iste univerze. Podatki namreč pravijo, da je 52 odstotkov petnajstletnikov povedalo, da so v zadnjem letu užili alkohol, marihuano pa je kadilo 29 odstotkov mladoletnikov.

"Obstaja velik razkorak med starševskim prepričanjem glede razširjenosti uporabe substanc in med tem, kaj so o taisti porabi povedali najstniki,“ je povedal raziskovalcev Bernard Biermann, sodelujoč v raziskavi. Večina staršev domneva, da njihovi otroci še niso poskusili alkohola ali drog, a hkrati dvomijo v "nedolžnost“ njihovih vrstnikov.

V raziskavi so namreč ugotovili, da je alkohol v zadnjem letu poskusilo 60 odstotkov petnajstletnikov, 40 odstotkov pa jih je kadilo marihuano. Raziskovalci zato pravijo, da bi morali starše bolje poučevati o porabi alkohola in marihuane med najstniki. Starši bi morali s svojimi najstniki o teh rečeh govoriti odkrito na negrozeč način, poleg tega bi morali spregovoriti o pomembnosti upiranja sovrstniškemu pritisku.

Po prepričanju raziskovalcev bi morali starši polagati več pozornosti na morebitne znake zlorabe substanc. Starše opozarjajo, naj ne reagirajo preintenzivno na samo en opažen znak zlorabe. "Če starši sprejmejo možnost, da je njihov otrok že eksperimentiral z alkoholom in marihuano, lahko v družini začnejo o tem govoriti, starši pa lahko ponudijo nasvet, poleg tega pa svojim otrokom pustijo, da postavljajo vprašanja,“ je še dodal Biermann.