Tudi na tej zadnji pripravljalni dirki, ki so jo organizatorji naslovili kot Premundiale Giro Toskana, znova preseneča. V tretji zelo selektivni etapi je osvojila deveto mesto ter se tudi v skupnem seštevku prebila med deseterico. Še lani je bilo to za žensko cestno kolesarstvo še praktično nemogoče.

Pred Batageljevo so reprezentantke iz sedmih držav. Dve nekdanji svetovni prvakinji, trenutno tudi vodilna, Nemka Judith Arndt (prvakinja 2004) in najboljša, tudi edina Italijanka, svetovna prvakinja iz Mendrisia 2009, Tatiana Guderzo. Slednja je le mesto pred njo. "Praktično sem le držala najboljše, tudi čez daljše klance, kjer se je naredila glavna selekcija. Na koncu nas je v ospredju ostalo le še petnajst. Le v zadnjem kilometru me je malo zmanjkalo. Počutila sem se zelo dobro, potem ni težko," je opisovala zaključek najtežje etape, kjer ritma niso zmogle nekatere druge zvezdnice. Niti Italijanka Giorgia Bronzini, lanska svetovna prvakinja, nobena od reprezentantk Avstralije, ZDA, niti Nemka Ina Teutenberg, ki večinoma dobiva hitre preizkušnje, kot je bila včerajšnja.

Tudi v sprintu se Batageljeva prerine na rob deseterice. "Res sem zadovoljna z nastopom tu in seveda tudi s pripravljenostjo tik pred svetovnim prvenstvom," Batageljeva ni mogla skriti zaleta pred odhodom na Dansko. V posameznih elementih jo že lovijo tudi ostale reprezentantke Gorazda Penka, čeprav imajo vsaj dve leti manj izkušenj z elitnih dirk. Še na svetovnem prvenstvu v Mendrisiu 2009 je bila Batageljeva daleč za glavnino že po dveh krogih. V Toskani pa sta Petra Zrimšek (25. mesto v skupnem seštevku) in Tjaša Rutar (42.) že v zgornjem delu lestvice. Prav Rutarjeva je specialistka v vožnji na čas, kjer Batageljeva ne bo nastopila. Vse moči bo usmerila na cestno dirko. Batageljeva ima praktično že izborjeno tudi eno mesto za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.