Italija - Poljska: Italijanski izbrani vrsti, ki se je v polfinale EP uvrstila prvič po letu 2005, bo nasproti stala branilka naslova. Na čelu Poljske je Andrea Anastasi, ki je lani na svetovnem prvenstvu vodil ravno Italijo. Na obeh letošnjih medsebojnih dvobojih so slavili Italijani, ki so Poljake najprej ugnali v sklepni fazi svetovne lige (3:0), nato pa še v pripravljalni tekmi (3:1). "Pretekli dvoboji nimajo veljave. V polfinalu namreč vsi začenjamo z ničle," pravi italijanski kapetan Cristian Savani, ki ima tri naturalizirane soigralce - Michala Laska, Ivana Zajceva in Dragana Travico.

Poljaki so v skupinskem delu namerno izgubili s Slovaško, s čimer so osvojili šele tretje mesto v skupini D, a so se do morebitnega finala izognili Rusiji. Preračunljivost se jim do zdaj ni maščevala, saj so v repesažu najprej ugnali Češko, v četrtfinalu pa so v polni postavi ugnali Slovaško.

Srbija - Rusija: Obe reprezentanci sta na tem prvenstvu še neporaženi. Zaradi težav s čarterskim poletom je ruska reprezentanca za let iz Karlovih Varov do Dunaja potrebovala kar sedem ur. Kljub temu so Rusi se še vedno glavni favoriti za evropski naslov. "Do polfinala smo prišli brez večjih težav, a naš začetni udarec še ni pravi. Srbija je bila vedno neugodna. Kljub temu bo končni rezultat odvisen zgolj od naše igre. Če bomo pravi, bomo v finalu," je samozavesten najboljši ruski odbojkar Maksim Mihajlov.

"Vedno, ko igramo z Rusijo, je rezultat 3:0 - za ene ali druge," je končni rezultat napovedal prvi srbski zvezdnik Ivan Miljković, ki bo s soigralci naredil vse, da najvišja možna zmaga pristane na njihovem računu.