Tudi včerajšnje dražbe za 24 vrstnih hiš v Pivki se namreč ni udeležil nihče, čeprav so cene hiš, ki jih na skladu prodajajo od konca 2008, spustili za 15 odstotkov oziroma v povprečju za okoli 20.000 evrov.

Pivka kupcev ne pritegne

Vrstne hiše v Pivki je republiški stanovanjski sklad od družbe Galop po podatkih lanskega letnega poročila kupil leta 2008. Od pomladi 2009, ko je Galop zanje pridobil uporabno dovoljenje in jih predal skladu, hiše samevajo, na skladu pa morajo plačevati vse stroške vzdrževanja.

Poročilo vrednosti pogodbe z Galopom ne razkriva, naveden je zgolj podatek, da sklad hiše v Pivki vrednoti na slabe 3,3 milijona evrov, kolikor približno skupaj znašajo tudi zadnje znižane izklicne cene. Po podatkih spletne aplikacije supervizor je sklad Galopu med oktobrom 2008 in avgustom 2009 nakazal 3,950.000 evrov. V to ceno je verjetno zajetih tudi šest stanovanj v soseski, ki jih je sklad bodisi prodal bodisi oddal za neprofitno najemnino, kar mu pa za vrstne hiše ni uspelo.

Z na prvi pogled povsem drugačnimi težavami se ukvarjajo na občinskem stanovanjskem skladu, kjer bi radi kupili 15 novih dvosobnih stanovanj, velikih do 55 kvadratnih metrov, ki bi jih namenili za neprofitni najem. Na prvi poziv, ko so prodajalcem na občinskem skladu postavili kriterij 1950 evrov za kvadratni meter, ni bilo pravega odziva, saj so dobili eno ponudbo za nakup starih stanovanj in eno obvestilo investitorja, da ima takšna stanovanja, a je zanj postavljena cena nesprejemljiva.

Občinski sklad kupuje dražja stanovanja

Na skladu so se v drugem pozivu glede na slab odziv odločili najvišjo ceno za odkup stanovanj dvigniti na 2450 evrov za kvadratni meter brez DDV, kar skupaj z davkom znese slabih 2650 evrov za kvadratni meter. To je cena, po kateri v Ljubljani trenutno po oglaševanih cenah praktično ni mogoče kupiti novega stanovanja, bi pa lahko glede na slabo prodajo katerega od investitorjev ta ponudba vendarle premamila. Med "cenejšimi" ljubljanskimi soseskami so v tem trenutku predvsem Jurčkove vile, kjer najcenejše dvosobno stanovanje velikosti 48 kvadratnih metrov stane 156.900 evrov, Draveljski vrtovi, kjer se cene dvosobnih stanovanj podobne velikosti gibljejo okoli 170.000 evrov, in Atrium, kjer je najcenejše dvosobno stanovanje mogoče kupiti za okoli 160.000 evrov.