Kljub zagotovilom to ne bo lahko, saj je že 30. marca, ko je Inšpektorat RS za kulturo in medije ustavil vsa dela na gradbišču, ki so stala skoraj 4 mesece, nastalo veliko škode. Novi konservatorski načrt predvideva uporabo ohranjenih delov, ki so bodisi v mandraču ali na deponiji, ohranitev vseh struktur, ki so bile urejene že pred gradbenimi posegi, dodaja pa tudi sestavine, ki so izginile ali se spremenile skozi desetletja, predvsem bitve, tlaki in slabo sanirani zidovi ter pomoli.

Projektant in nadzornik gradnje Jože Maver zagotavlja, da za nove posege ne bo treba pridobiti novega gradbenega dovoljenja. Kljub temu pa bo treba pridobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje v delu prenove pred stavbo Gea College, še vedno pa se čaka na soglasje piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine. To soglasja ne bo izdalo, dokler ne bo izvedena revizija projekta, kar utegne zakasniti prenovo za nekaj tednov.

Čas je tudi največji sovražnik prenove mandrača, saj je 3,2 milijona evrov vreden projekt odvisen od nepovratnih sredstev. Piranska občina računa na 2,4 milijona evrov teh sredstev, doslej pa jih je prejela za 230.000 evrov. Do 20. novembra bo namreč piranska občina morala izvesti dela v obsegu, ki so potrebna za pridobitev nepovratnih sredstev, vendar dela trenutno potekajo zelo počasi. Investicija, ki je bila prvotno opredeljena kot lažji gradbeni poseg, se je izkazala kot zahtevna gradnja, zato se je njena začetna vrednost do danes podražila za kar 620.000 evrov.

Do prenove in podražitve del so izjemno kritični pri piranski krajevni skupnosti. "Material, bitve in kamni so bili poškodovani med sanacijo, občina pa mora zdaj zapravljati dodatni denar zaradi vaše malomarnosti. Zato vas je lahko sram, da ste z našim mestom delali tako, kot ste," so bile besede, ki jih je Maverju namenil predsednik piranske krajevne skupnosti Sašo Saksida.

Kritična je bila tudi Duška Žitko, svetovalka v piranskem pomorskem muzeju, ki je dejala: "S prenovo se je začela devastacija Pirana. Popolnoma je uničenih 200 metrov mandrača, še vedno pa ni ustreznih dovoljenj, zato menim, da je prenova črna gradnja." Bossman, ki si trenutno prizadeva za pravočasen zaključek projekta zaradi pridobitve nepovratnih sredstev, je napovedal, da bodo najprej ugotovili, katere osebe so odgovorne za nastale zaplete, nato pa zoper njih tudi ukrepali.