Za dirko, v kateri ima Slovenija z Borutom Božičem in Gregom Boletom dva izredno močna, vsem znana aduta ter še Jureta Kocjana kot skritega upa iz ozadja. Uspeh na danski ravnini s koncem na vzpetini je kolajna vseh leskov. Za moštveni šport, v katerem je v ospredju posameznik, se te izjemne priložnosti vsi zavedajo. Vendar iz tega ne delajo evforije. Na cesti je pač toliko dejavnikov, da le popoln pristop to omogoča. Deset let po osvojeni bronasti kolajni Andreja Hauptmana v Lizboni, kar je še vedno največji dosežek slovenskih kolesarjev vseh časov, imamo pač tri "hempije", ki so tega sposobni vsaj ponoviti.

"Imamo dva kolesarja v resni igri za kolajne. To je za vse nas velika odgovornost, zato bomo morali biti vsi še bolj pozorni. Morali bomo pošteno delati, da nam priložnost ne bo ušla. Do zdaj smo se, ko smo gledali velike, vedno znašli spredaj. Letos pa se ne smemo zanašati le na druge močnejše reprezentance. Vedo, kakšna kolesarja imamo. Prav nič ne smemo prepuščati naključju," je na priložnost, ki se obeta na najbolj cenjeni in spremljani dirki leta, opozoril Štangelj. Že samo to, da bo to njegovo štirinajsto člansko svetovno prvenstvo, dvanajsto med profiji in mu v karavani ne bo enakega, pove vse.

Medtem ko je Borut Božič vozil na VN Valonije v Belgiji, so se preostali, maneken v reprezentančnem dresu Kristijan Koren, Bole in Kocjan, spoštljivo obračali nanj. Koren, ki ni bil prav zgovoren glede forme na dveh dirkah v Kanadi, je povedal, da se bo zadnja dva tedna sezone zelo potrudil. "Dirka bo dolga 266 kilometrov. Po dvesto kilometrih se že šteje 'mrtve'. Naredil bom vse, da bomo sprinterje pripeljali spredaj," je odločen Primorec. Jure Kocjan edini z dirke po Danski pozna traso. "Ni nič posebnega. Konec je na široki ravni cesti, 500 metrov pred ciljem ovinek in cilj na vzpetini. Podobni VN Kranja. Ni zelo lahka trasa, ni za Cavendisha, kot vsi mislijo," je dejal 26-letni Ljubljančan, ki je bil na zadnjih dirkah Pariz-Bruselj in VN Fourmies močnejši, kot kažejo rezultati. Da je na svetovni lestvici 88., tik za njim pa (šele) Jani Brajkovič in Grega Bole, ni pomota.

Grega Bole bi zaradi zmage na VN Plouaya, največje slovenske zmage na enodnevnih dirkah, in enajstega mesta na lanskem svetovnem prvenstvu v Melbournu lahko imel vlogo zvezdnika reprezentance, a se tako ne obnaša. "Po 266 kilometrih sem prepričan, da v klanec ne bo vsak sprintal. Smo kolesarji za vse taktične razplete, zato nas nič ne sme skrbeti," je miren Bole. Ne bi bil Bole, če ne bi malo potožil, da z zdravjem še ni v redu, da ga je na dirkah v Kanadi in med vrnitvijo domov stiskalo v pljučih, da še nima moči. Zdrav je namreč hitro hiter kot raketa. Kot favorita pa omenja Nemca Greipla in Američana Farrarja. Štangelj pa ima rad domače: Bole, Gilbert, Bennati.