Kot smo v Dnevniku razkrili junija, je MKT v letu 2007 kupil rotacijski stroj preko off-shore podjetja Wessex Corporate Holding na otoku Man v Irskem morju. Nabavna vrednost stroja je znašala 5,8 milijona evrov. Od tega je 1,4 milijona evrov ostalo na računu Wessexa, ki je sodeč po registru podjetij na otoku Man v lasti Boštjana Nagodeta in njegove sestre Tanje Nagode (faksimile lastništva smo konec junija objavili na spletni strani). V imenu MKT Printa naj bi se po naših informacijah za posel dogovoril Nagode, ki je bil takrat kot največji lastnik MKT Printa predsednik nadzornega sveta, čeprav ni imel pristojnosti, da bi se operativno vključil v nakup stroja.

Potočniku v Hypu očitajo, da je soglašal z vključitvijo Wessexa v nakup stroja, za kar ni bilo nobenih razlogov. Na tak način je v lastništvo Hypa kot lizingodajalca prešel stroj, katerega vrednost je bila za 1,4 milijona precenjena. Po drugi strani je bila terjatev do MKT Printa, ki je leta 2009 končal v stečaju, za tolikšen znesek nezadostno zavarovana.

V Hypo Leasingu pravijo, da so tožbo proti Potočniku vložili zato, da se jim povrne škoda, ki naj bi nastala v tem primeru. "Na tak način kažemo aktivni pristop pri čimprejšnji celoviti razjasnitvi delovanja nekdanjih vodilnih v Hypo Alpe Adria Bank," dodajajo. Potočnik pravi, da s tožbo ni seznanjen, in zatrjuje, da o poslu ne ve podrobnosti. "Za posel je bil odgovoren eden od komercialistov, bil sem le ena od oseb, ki so ga odobrile," razlaga Potočnik. Za komentar smo želeli vprašati tudi Nagodeta, vendar je bil nedosegljiv.

sebastjan.morozov@dnevnik.si