Petdesetletni Lewis, član demokratske stranke, je leta 2005 v Medfordu in Mount Laurelu v zvezni državi New Jersey kupil hišo zase in za svojo mater, na volitve pa je šel leta 2009, kar mu je po statutu zvezne države šele zagotovilo status stalnega prebivalca. Vodstvo volilne komisije je sprva zavrnilo njegovo kandidaturo, zato se je Lewis pritožil.

Lewis je bil sicer prepričan, da skuša republikanski guverner Chris Christie na vsak način onemogočiti njegovo kandidaturo. Ameriško zvezno prizivno sodišče pa je v torek odločilo z 2:1 v korist Lewisa, da lahko kandidira, saj izpolnjuje pogoje.

Lewis je odrasel v kraju Willingboro med Philadelphio in Trentonom, srednjo šolo pa je obiskoval v Teksasu. Zablestel je leta 1984, ko je v Los Angelesu osvojil štiri zlate olimpijske medalje, v naslednjih 12 letih pa je osvojil še pet zlatih olimpijskih medalj. Večino svojega življenja je nato preživel v Kaliforniji, kjer ima tudi podjetje, tam pa je tudi volil. Po selitvi v New Jersey je leta 2006 tam pridobil tudi vozniško dovoljenje, volil pa je šele leta 2009. Letos je v New Jerseyju objavil kandidaturo za mesto v senatu.