Madžar pred olimpijsko sezono dobiva vse večjo grožnjo, da nikoli v izjemni karieri ne bo stopil na Olimp. Najboljši slovenski atlet je tako po presenetljivi bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v Daeguju naredil še korak naprej. Zmago na zadnjem svetovnem izzivu v sezoni je Kozmusu v zadnji seriji presenetljivo preprečil Uzbekistanec Dilšod Nazarov, ki je dosegel osebni rekord (80,30) in za dva centimetra ugnal slovenskega šampiona.

"Vidite, presenečam še naprej," je nasmejano pripovedoval Primož Kozmus in dodal: "Resnično povedano, tega izida nisem pričakoval. Lahko rečem, da mi je spet uspel najboljši met. Vesel sem, da sem ga dosegel pred domačimi navijači. Hvala vsem, ki ste me prišli bodrit. Kladiva so letela daleč. Takšen občutek sem dobil že na ogrevanju, saj smo se vsi počutili dobro, tako da smo lažje izkoristili hiter krog."

Za Bolta je v zadnji disciplini s tribun ploskal tudi Florentino Perez, predsednik nogometašev Reala iz Madrida, ki so v zagrebški hotel Sheraton pred današnjo tekmo lige prvakov proti Dinamu dopotovali včeraj pozno popoldan. Prezgodnji start s svetovnega prvenstva v Daeguju je pri Jamajčanu pustil posledice, saj je startal najslabše v sezoni. V drugem delu teka pa je prevzel pobudo in z rekordom mitinga ter svojim najhitrejšim tekom sezone (9,85) prepričljivo ugnal konkurenco.

"Nisem izpolnila obljube po rekordu stadiona. Sezona je res naporna in sem precej brez moči, tako da sem predvsem vesela, da sem zmagala. Za mano je izjemna sezona. Obljubim, da se naslednje leto vrnem k tako sijajni publiki in izboljšam rekord," se je Zagrebčanom, zbralo se jih je 12.000, prikupila nova zvezda svetovne atletike Avstralka Sally Paerson, junakinja teka na 100 m z ovirami s SP v Daeguju. Organizatorji tradicionalno največ pozornosti posvečajo memorialni disciplini Hanžekovićevega memoriala na 110 m z ovirami, kjer je vedno najboljša mednarodna konkurenca. Obliž na južnokorejsko rano je dobil Kubanec Dyron Robles (v Daeguju je bil po zmagi diskvalificiran), ki je ugnal svetovnega prvaka Američana Jasona Richardsona. Blanka Vlašić je sicer tretjič v sezoni preskočila dva metra (po Splitu in Daeguju), toda spet priznala premoč sijajni Rusinji Ani Čičerovi.

Izmed Slovencev je bila včeraj poleg Kozmusa na startu še četverica, ki je imela skupni imenovalec. Vsi so tekmovali katastrofalno. Gregor Kokalovič (s časom 10,58 je zasedel zadnje mestu v teku B na 100 m), Brent LaRue (bil je zadnji na 400 m - 48,91), Marina Tomič (bila je na repu teka na 100 m z ovirami - 13,58) in Nina Kolarič (predzadnja v skoku v daljino - 606 cm) bodo zagrebški miting hitro pozabili.