Na 61. mitingu Borisa Hanžekovića je pred 12.000 gledalci Bolt prvič nastopil na 100 m po diskvalifikaciji v finalu svetovnega prvenstva v Daeguju. Jamajški zvezdnik je šele v zadnjih desetih metrih eksplodiral in prišel do zanesljive zmage ter tudi dobrega časa. Kim Collins iz Svetega Krištofa in Nevisa je bil drugi z 10,01.

Američanka Carmelita Jeter je na tej razdalji med atletinjami z 11,00 zmagala in potrdila naslov svetovne prvakinje. Na 110 m ovire je svetovni rekorder Dayron Robles s Kube zabeležil še drugo zaporedno prvo mesto (13,00).

Rusinja Ana Čičerova je v skoku v višino, tako kot v Daeguju, premagala Hrvatico Blanko Vlašić, lani najboljšo atletinjo na svetu po izboru IAAF, ki je po petih zaporednih zmagah doživela prvi poraz na najmočnejšem domačem mitingu. Obe atletinji sta preskočili dva metra, Rusinja v prvem, Vlašičeva pa v drugem poskusu.

Slovenske barve je v hrvaški prestolnici poleg Kozmusa zastopala še četverica, ki pa je bila daleč od Kozmusovega boja za zmago. Marina Tomič (Kladivar Celje) je bila peta na 100 m ovire (13,58), Nina Kolarič (Ptuj) je bila v skoku v daljino sedma (6,06 m), Gregor Kokalovič je bil v teku B na 100 m peti, zadnji (10,58), Brent LaRue (Mass) pa je bil na 400 m zadnji, osmi (48,91). Menil je, da je sodnik sprožil strel za ponovni start in se je ustavil ter je ponovno začel teči šele, ko je mimo njega šel tekač na sosednji progi.

Kozmus je v tej sezoni presegel vse zastavljene cilje, tudi napovedano daljavo, saj tudi sam ni pričakoval dosežka prek 80 m. "Že na ogrevanju smo se pogovarjali in ugotovili, da so pogoji zelo dobri. Tudi krog za izmet je bil zelo hiter. Mislil sem, da bo več metov prek 80 m, pa je uspelo le meni in Nazarovu. Ostali so očitno še iztrošeni po sezoni, sam pa imam še nekaj energije. Moj prvi met je bil dober, vendar, kot vsi moji prvi poskusi na tekmah, z rezervo. Vedel sem, da bom lahko metal še dlje. Tako je tudi bilo in uspelo mi je, da sem v tretji seriji celo presegel 80 m," je bil zadovoljen Kozmus.

Že na SP je v finalu 29. avgusta presenetil, ko je po letu dni premora osvojil bron z 79,39 m. Tedaj je menil, da je dosegel največ, kar je bilo mogoče iztisniti v tej sezoni, zdaj pa je ponovno presenetil tudi sebe. Nastop v hrvaški prestolnici je začel s 77,13 m in vodil po prvi seriji. V drugi je že presegel svoj prejšnji najboljši izid sezone (79,43 m), vendar se je predenj povzpel Madžar Krisztian Pars, svetovni podprvak (79,86 m).

V zadnji, četrti seriji je Nazarov z osebnim rekordom presenetljivo povedel (80,30 m), Pars je ostal brez izida na tretjem mestu, Kozmus pa je v želji po izboljšanju dosežka orodje vrgel izven označenega prostora. Dosežka je bil zelo vesel, čeprav tudi najboljši met, ki ga je imel v Zagrebu, na SP ne bi bil dovolj za izboljšanje uvrstitve, saj je v Južni Koreji Japonec Kodži Murofuši zmagal z 81,24 m, Pars pa je bil srebrn z 81,18 m. Bi pa povsem spremenil rekord zagrebškega mitinga, ki ga je Kozmus zmogel za zmago leta 2009 (81,77 m).

"Parsa sem tokrat premagal, vendar pa je prišel 'udarec' z druge strani. Vedel sem, da je Nazarov dobro pripravljen. Na prejšnjih tekmah je imel težave s tehniko, sedaj pa mu je uspelo in me je zasluženo premagal. Tudi sam sem dobil občutek za kladivo in sedaj vem, da bom lahko še daleč metal. Mislil sem, da daljave iz Daeguja letos ne bom več presegel, pa sem se motil. Vesel sem tudi, da je bilo veliko gledalcev, ki so me spodbujali, saj sem bil tako še bolj motiviran," je pojasnil Kozmus.

Na visokih ovirah je slavila Sally Pearson (12,68), Avstralka, ki je bila prepričljivo najboljša tudi na SP v Daeguju. "Vesela sem, da sem lahko tekmovala v tako močni konkurenci, ki jo sicer pogrešam. Zato sem skušala tekmovati drugače kot običajno, začela sem dobro. Pobralo me je na sredini proge, zato tudi rezultat ni najboljši. Tudi na treningih čutim, da sem že izčrpana. Vendar sem zadovoljna, saj je za menoj dobra sezona, ki sem jo po nekaj letih končala zdrava," pa je dejala Tomičeva, ki bo sezono sklenila v nedeljo v Milanu.

Na ta dan bo v Maroku zadnjič letos tekmovala Kolaričeva. "Po SP v Daeguju ni bilo veliko časa za priprave, čeprav moram reči, da mi je na treningih dobro šlo. Danes pa na tekmi znova nisem pokazala ničesar. Toliko, kot tokrat, bi morala miže skočiti sredi noči. Enostavno, ne gre mi. Zaleta ne naredim tako, kot bi bilo treba," je zmajevala z glavo slovenska rekorderka Kolaričeva.

Novomeščanu Kokaloviču sta manjkali dve stotinki, da bi se otresel zadnjega mesta v teku B na 100 m. Nasledil je Matica Osovnikarja, slovenskega rekorderja, ki pa je bil pred petimi leti v Zagrebu tretji v teku A. "Vesel sem, da sem sploh dobil priložnost, da sem nastopil na tako močnem mitingu, Na startu sem bil premalo zbran, zato mi ni uspelo izpolniti cilja. Upam, da bom svoj osebni rekord popravil v četrtek v Dubnici na Slovaškem," je dejal Kokalovič, ki je 9. avgusta postal diplomirani inženir kemijske tehnologije.