"Že na ogrevanju smo se pogovarjali in ugotovili, da so pogoji zelo dobri. Tudi krog za izmet je bil zelo hiter. Mislil sem, da bo več metov prek 80 m, pa je uspelo le meni in Nazarovu. Ostali so očitno še iztrošeni po sezoni, sam pa imam še nekaj energije. Moj prvi prvi met je bil dober, vendar, kot vsi moji prvi poskusi na tekmah, z rezervo. Vedel sem, da bom lahko metal še dlje. Tako je tudi bilo in uspelo mi je, da sem v tretji seriji celo presegel 80 m," je bil zadovoljen Kozmus.

Že na svetovnem prvenstvu v Daegju je v finalu 29. avgusta presenetil, ko je po letu dni premora osvojil bron z 79,39 m. Tedaj je menil, da je dosegel največ, kar je bilo mogoče iztisniti v tej sezoni, pa je ponovno presenetil tudi sebe. Nastop v hrvaški prestolnici je začel s 77,13 m in vodil po prvi seriji. V drugi je že presegel svoj prejšnji najboljši izid sezone (79,43 m), vendar se je predenj povzpel Madžar Krisztian Pars, svetovni podprvak (79,86 m).

V zadnji, četrti seriji je Nazarov presenetil z 80,30 m, Pars je ostal brez izida na tretjem mestu, Kozmus pa je v želji po izboljšanju dosežka orodje vrgel izven označenega prostora. Dosežka je bil zelo vesel, čeprav tudi najboljši met, ki ga je imel v Zagrebu, na SP ne bi bil dovolj za izboljšanje uvrstitve, saj je v Južni Koreji Japonec Kodži Murofuši zmagal z 81,24 m, Pars pa je bil srebrn z 81,18 m.

"Parsa sem tokrat premagal, vendar pa je prišel 'udarec' z druge strani. Vedel sem, da je Nazarov dobro pripravljen. Na prejšnjih tekmah je imel težave s tehniko, sedaj pa mu je uspelo in me je zasluženo premagal. Tudi sam sem dobil občutek za kladivo in sedaj vem, da bom lahko še daleč metal. Mislil sem, da daljave iz Daeguja letos ne bom več presegel, pa sem se motil. Vesel sem tudi, da je bilo veliko gledalcev, ki so me spodbujali, saj sem bil tako še bolj motiviran," je pojasnil Kozmus.

Najboljšega slovenskega atleta vseh časov letos čakata še dve tekmi. "Nastopil bom še v četrtek v Dubnici, potem pa v Varšavi, kjer bom sklenil sezono. Na Poljsko bom potoval v avtodomu skupaj z družino. Torej bom združil prijetno s koristnim. Potem se bom počasi usmeril v vadbo za naslednje leto. Želim si, da bi dobro treniral čez zimo, potem pa bo na vrsti olimpijska sezona in obramba zlata v Londonu," je pogled v prihodnost uperil Kozmus.