Razkošna rezidenca naj bi v kratkem pristala na trgu nepremičnin, le pet vpletenih strank mora najprej izbrati nepremičninskega agenta in sestaviti dogovor glede delitve počrnelega srebra in prašnih kristalnih predmetov, ki so ostali v stanovanju.

Milan Milanović, namestnik srbskega ambasadorja pri ZN, je sporočil, da bo prodaja stanovanja zaprla še zadnje poglavje Jugoslavije.

Stanovanje, ki je zapuščeno že od leta 1992, je veliko 216 kvadratnih metrov, skupaj pa ga sestavlja 14 prostorov – od tega šest spalnic in štiri kopalnice. V dnevni sobi se na stropu lušči barva, srebrnina pa je že videla boljše čase. V kuhinji je celo prastara mikrovalovna pečica, v velikosti današnjih klimatskih naprav.

Zadnji stanovalec je bil Darko Silović, Hrvat in zadnji veleposlanik, ki je v ZN zastopal Jugoslavijo. Svoj odstop je ponudil, ko so se razmere v Jugoslavije zaostrile, hkrati pa je s tem poskušal izraziti protest proti srbskemu vodstvu. Sprva ni želel zapustiti stanovanja, v katerega naj bi se vselil Srb. Stanovanje je zato postalo nikogaršnja zemlja, kolateralna škoda vojne med narodi nekdanje Jugoslavije. Pravice do stanovanja imajo Srbija, Slovenija, Bosna, Hrvaška in Makedonija.

Srbija je kasneje začela plačevati stroške za stanovanje, ki so znašali nekaj več kot 12 tisoč dolarjev mesečno, ker pa je lastništvo še vedno stvar spora, pa so imeli diplomati prepovedan vstop v nepremičnino.

Po pričakovanjih naj bi ta teden v Sarajevu podpisali dogovor za prodajo stanovanja, Srbija pa bo od zneska prejela 39,5 odstotka.