Pet let kasneje bo slika povsem drugačna. Svetovni rekorder na 100 in 200 metrov bo danes glavna zvezda mednarodnega atletskega mitinga na Mladosti. Tekmoval bo prvič po svetovnem prvenstvu, po prezgodnjem startu v Daeguju, ki je med zvezde izstrelil kasnejšega prvaka, njegovega rojaka Yohana Blaka.

Bolt na Mladosti, kjer so bile karte že davno razprodane, ne bo imel lahkega dela. Najmanj, kar od njega pričakujejo vsi, je, da izboljša rekord stadiona. Ta je v lasti Američana Tysona Gaya (9,92). "To je vsekakor moj cilj na tem mitingu. Veseli me, da bo vreme ugodno. To mi veliko pomeni. Atletika je poletni šport in precej raje tekmujemo, če imamo dobre razmere," je ob prihodu v Zagreb, kamor je v nedeljo priletel iz Londona, pojasnil Usain Bolt.

Tek na 100 metrov bo pomenil vrhunec letošnjega memoriala tudi zaradi imen drugih nastopajočih. Tako bo Zagreb lahko pozdravil bronastega iz Daeguja Kima Colinsa iz Svetega Krištova in Nevisa, Američana Justina Gatlina in številne druge zvezdnike svetovnega sprinta.

Zagreb bo tradicionalno pozdravil tudi domačo zvezdnico Blanko Vlašić. Svetovna podprvakinja v skoku v višino je v Južni Koreji pokazala, da je odlično pripravljena, zato gre tudi letos od nje pričakovati odlične skoke. Konkurenca pri višini bo izjemno močna, saj je svoj prihod potrdila tudi svetovna prvakinja, Rusinja Ana Čičerova.

Tudi slovenski atletski delež bo danes prisoten v Zagrebu. Poveljeval mu bo bronasti metalec kladiva z zadnjega SP v Daeguju Primož Kozmus. Brežičan je prejšnji konec tedna uspešno nastopil na močnem mitingu v Rietiju, kjer je dosegel drugo daljavo sezone. Za boljšo uvrstitev kot četrto mesto mu je manjkal super met, kakršen mu je uspel na najpomembnejši tekmi sezone v Daeguju. Kozmus bo imel v metu kladiva izjemno močno konkurenco, ki ji bo poveljeval Madžar Krisztian Pars. Od Slovencev sta na startni listi še Nina Kolarič v skoku v daljino in Gregor Kokalovič v teku B na 100 metrov.