Kaj bi do zdaj lahko rekli o pripravah na evropsko prvenstvo leta 2013 v Sloveniji?

Da so zelo zahtevne. Morda celo bolj, kot si mislimo. Odkrivamo razne podrobnosti, ki so potrebne za izvedbo takšnega dogodka. A kakšnih posebnih problemov ne vidimo. Edino, kar nas malce skrbi in preganja, so roki za izgradnjo treh dvoran. Rezervne možnosti sicer obstajajo, vendar smo z zadnjim sklepom vlade, kjer smo namenili dodatnih šest milijonov za izgradnjo omenjenih objektov, vse skupaj spodbudili in bo šla zadeva zdaj hitreje naprej.

Kakšna bo promocija evropskega prvenstva?

V vseh možnih oblikah. Z denarjem pri tem ne bomo varčevali, čeprav časi niso najbolj rožnati. Investirali smo že šest milijonov in pol v pridobitev prvenstva, šest v objekte, nekaj smo dodali tudi pri gradnji Stožic, ki so del projekta. Investicija vlade je bila do zdaj že precejšnja, a investirali bomo še v obnovo in razširitev nekaterih hotelskih zmogljivosti ter seveda v promocijo. Prispevek države bo na koncu precej zajeten.

Lahko na prvenstvu v Litvi pričakujemo še koga zelo pomembnega?

Na četrtfinalno tekmo v Turčijo je lani odšel predsednik Slovenije dr. Danilo Türk, tudi zdaj pa so me na protokolu spraševali, kdaj lahko pridejo. To pomeni, da so v nizkem startu.

V Litvi so bile v prvem delu dvorane na pol prazne. Kaj lahko storite, da se kaj podobnega ne ponovi tudi leta 2013 v Sloveniji?

Geografska lega je izredno velika prednost. Nekaj košarkarskih velesil je v naši neposredni bližini, pričakujemo tudi zelo velik obisk iz držav nekdanje Jugoslavije, ki se bodo prav tako zelo verjetno uvrstile na prvenstvo leta 2013. Seveda bodo kakšne tekme manj obiskane, a jih ne bo veliko. Tudi zato, ker imamo Slovenci radi košarko. To se je na primer lepo videlo na pripravljalni tekmi v Kidričevem, ko je okoli tisoč ljudi ostalo pred dvorano. Pri nas se ne bodo ponovile težave iz Litve. Ta je veliko bolj oddaljena, kot je morda videti na zemljevidu.

V Litvi predstavljajo problem tudi hotelske nastanitve.

Tudi to je eden od segmentov, v katerega bomo investirali. Ne samo država, temveč tudi hotelska podjetja. Slovenija je zelo majhna, hoteli pa so pri nas zelo ugodno posejani. Imamo tudi to prednost, da se bo določeno število italijanskih in hrvaških navijačev vozilo na tekme, po njej pa se bodo vrnili čez mejo.

Imate kaj težav s predvidenimi gradnjami dvoran?

Najmanj težav je v Novem mestu, kjer si bodo prizadevali za izgradnjo dvorane že zaradi Krke. Tudi v Kopru ne bi smelo biti težav, saj vsi poznamo naravo župana Borisa Popoviča, medtem ko je treba jeseniško dvorano le prenoviti. Tudi tam ni pričakovati kakšnih zapletov. Nekaj sivih las nam povzroča le Ptuj.

Kakšen je rezervni načrt, ki ste ga omenili?

Ena od možnosti je dvorana Tivoli, ki jo lahko v katerem koli trenutku usposobimo, druga pa je Celje. Tudi župan tega mesta je trenutno v Litvi in upam, da bo uvidel, da odločitev o nesodelovanju pri evropskem prvenstvu ni bila najpametnejša. Verjamem, da se bo premislil, če na Ptuju ne bodo pripravljeni.