Mnogi zapriseženi ribiči niso mogli verjeti in so se čudili takšnemu uspehu ribičk. Lucijan Rejec, predsednik tolminske ribiške družine, ki je skupaj z kobariško občino in tamkajšnjo ribogojnico Zavoda za ribištvo Slovenije pripravil prvi festival soške postrvi, je pod kostanjem s cigaro v ustih na glas razmišljal: "Ribe so bile zagotovo presenečene, ko so ob vodi opazile toliko žensk z ribiškimi palicami v rokah. Od presenečenja so odpirale usta in grabile po muhah," je rekel. Nekatere ribičke so prišle celo v krilih. Najboljša med njimi, Tatjana Faletič iz Tolmina, ki je s pomočjo mentorja Toma Sotenška ujela kar 10 rib, je imela namesto uhanov v ušesih prave muhe za muharjenje." Ribolov je bil sicer eden od dogodkov na prvem festivalu soške postrvi, ki so ga pripravili v Kobaridu, tako moški kot ženske pa so se z ujetim plenom le slikali, nato pa so jih spustili nazaj v soške brzice.

Sicer so dogajanje popestrili še s slikarsko razstavo, otroškim dogajanjem in razstavo ribiške družine Tolmin. Na ogled je bila tudi največja soška postrv, ki so jo dobili na predvečer praznovanja 50. obletnice ribištva na Tolminskem. "Soška postrv je priplavala sama, kot da bi hotela biti za darilo ribiški družini ob jubileju," je rekel Milan Berlot iz Deskel, sicer član ribiške družine Tolmin, in nadaljeval: "Soška postrv je bila stara 17 let, kar smo ugotovili po luskah, dolga je bila 121 centimetrov, težka pa 25 kilogramov. Riba je mirno končala svoje življenje 30. maja 1997 v akumulacijskem jezeru na Mostu na Soči."

Posebnost prvega festivala je bila tudi kulinarična ponudba, ki jo je pripravil Kobariški gastronomski krog. Na pokušino je bil karpačo iz soške postrvi, pečeni fileti šarenke, kobariški štruklji ter polenta z ocvirki in skuto. Obiskovalcem, med njimi je bilo veliko tujcev, so se cedile sline ob pogledu na takšne dobrote. Kobariška županja, ohrabrena s prvo prireditvijo, pa je obljubila, da bodo dogajanje prihodnje leto še razširili in popestrili z novimi dogodki.