Urok zmage na evropskih prvenstvih se mora končati že danes popoldan, misija na Dunaju pa s tem ne bo končana, saj je preboj v drugi krog najmanj, kar je obveza Slovenije. Selektor Veselin Vuković sicer opozarja, da ima večina tekmecev optimalne pogoje za delo že več let, nekateri celo desetletja, s čimer poskuša omejiti pretirano (nepotrebno) evforijo, a zadnji zmagi na pripravljalnih tekmah proti Bolgariji in Franciji sta dokaz, da Slovenija trka na vrata elite, zdaj pa mora le še prestopiti njen prag.

Prva ovira bo avstrijska reprezentanca, ki je na papirju najslabša selekcija na EP, a bo imela kot ena od gostiteljic prvenstva za seboj največjo podporo navijačev in veljakov pri Evropski odbojkarski zvezi (CEV). "Morda se zdi, da bo tekma z Avstrijo stvar rutine, a mi jo bomo pričakali, kot da nam bo nasproti stala Brazilija. To je edina pot, ki nas lahko pripelje do našega cilja," je odločen selektor Vuković, ki začetno postavo končno sestavlja brez pogledovanja na zdravniški karton. S pridobivanjem informacij o nasprotnikih nima težav, saj so njegovi pomočniki analizirali tudi po 17 posnetkov tekem posameznih reprezentanc.

Če ne bo večjih pretresov, bo že jutri sledil spopad za prvo mesto v skupini C, ko se bodo slovenski fantje pomerili s številnimi starimi znanci pri Srbiji. O dolgoletnem rivalstvu med Vukovićem in srbskim selektorjem Igorjem Kolakovićem (trener ACH Volleyja) je bilo povedano že vse, zato skrivalnice na tem dvoboju ne bodo mogoče. "Naša skupina se morda zdi lahka, a danes znajo vsi igrati vrhunsko odbojko. Slovenija je premagala Bolgarijo in Francijo tik pred prvenstvom, kar je jasno opozorilo, da moramo biti pazljivi in hkrati zelo motivirani. V preteklosti smo posegali po vrhunskih uvrstitvah, a to ni nobena garancija, da bomo uspešni tudi v prihodnje," je preudaren Igor Kolaković, ki je v Avstrijo zaradi menjave generacij pripeljal slabšo zasedbo kot na zadnja velika tekmovanja.

Od izbrane vrste se je poslovil dolgoletni srbski odbojkarski guru Nikola Grbić, nekdanji evropski prvaki pa med drugimi pogrešajo še Gorana Vujevića, ki je bil marsikdaj prezrt, a ravno njegov trden sprejem je bil ključen za vse preostale zvezdnike. "Naš cilj nikakor ne more biti kolajna, saj za to nimamo argumentov. Prav tako nočemo govoriti, da bomo poskušali dati vse od sebe, saj se za takšnimi alibiji ne mislimo skrivati. Naša uvrstitev v polfinale ali osvojena kolajna bi bila senzacija, hočemo pa biti vsaj šesti," je dejal Ivan Miljković, ki je v trenutni srbski zasedbi edini, ob katerem pridevnik "legendarni" ne izgublja na vrednosti. Zanimivo, da je eno ključnih vlog v njegovi karieri odigral slovenski selektor Vuković, saj je bil ravno Črnogorec tisti, ki mu je v mladinskih selekcijah predlagal naj spremeni igralni položaj. "Ivan Grozni" je nasvet upošteval in nato kot korektor spisal odbojkarsko zgodovino.

Še beseda ali dve o sistemu tekmovanja. Zmagovalci štirih predtekmovalnih skupin se bodo neposredno uvrstili v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene reprezentance pa se bodo za vstop med najboljših osem pomerile v dodatni tekmi. Med seboj se križata skupini A in C ter B in D.

strokovni kotiček Tine Sattler

Pred tekmo z Avstrijo: V odbojkarskem smislu Avstrijci nimajo še nobenega pravega rezultata. Z novim selektorjem Michaelom Warmom, ki je bil že nemški selektor, poskušajo dvigniti raven odbojke na višjo raven. Vseskozi se trudijo organizirati pomembne dogodke, kot je zdaj evropsko prvenstvo, vsako leto pa tudi gostijo žreb lige prvakov. Vidi se njihov napredek, a v celoti ne bi smeli ogroziti naše kvalitete. Imamo več talenta in znanja, kar nam lahko prinese zmago. Nadigrati bi jih morali v vseh elementih. Imamo boljše serverje, ker pa so elementi med seboj povezani, to pomeni, da če bomo boljši na servisu, bomo boljši tudi na sprejemu ter v bloku.

Pred tekmo s Srbijo: Pri Srbiji po odhodu Nikole Grbića vse sloni na Ivanu Miljkoviću. Brez njega v svetovni ligi niso prišli niti med najboljših osem, pred tem pa so bili skoraj vedno med elitno četverico. Naša prednost je, da nismo odvisni zgolj od enega igralca, kar smo dokazali z uigravanjem večjega števila postav. Delujemo kot moštvo, ki je povezano. Nikakor nimamo samo enega igralca ali zvezdnika, ki bi bil edini, okoli katerega bi gradili našo igro.

Dosedanje slovenske uvrstitve na EP

EP 2001 (Češka): 11.–12. mesto. Tekme: Slovenija – Češka 1:3, Slovenija – Bolgarija 0:3, Slovenija – Slovaška 2:3, Slovenija – Rusija 0:3, Slovenija – Nizozemska 0:3. Postava: Pušnik, Fujs, Pezelj, Radovič, Čebron, Škorc, Pleško, Šmuc, Kotnik, Miklavc, Satler, Slatinšek.

EP 2007 (Rusija): 16. mesto. Tekme: Slovenija – Španija 1:3, Slovenija – Slovaška 1:3, Slovenija – Francija 0:3. Postava: Vidič, Vinčić, Satler, Potočnik, Čebron, Pleško, Škorc, Urnaut, Gasparini, Pajenk, Komel, Flajs.

EP 2009 (Turčija): 15. mesto. Tekme: Slovenija – Španija 0:3, Slovenija – Slovaška 0:3, Slovenija – Grčija 1:3. Postava: Flajs, Pajenk, Čebron, Vidič, Šket, Gasparini, Pleško, Urnaut, Vinčić, Škorc, Šmuc, Čuturić.

odbojkarski semafor – danes in jutri na EP

Skupina A
1. krog, danes ob 15. 30: Slovenija – Avstrija, ob 20. uri: Srbija – Turčija.
2. krog, jutri ob 15.30: Slovenija – Srbija, ob 20.10: Avstrija – Turčija.


Skupina B
1. krog, danes ob 15. uri: Rusija – Estonija, ob 18. uri: Portugalska – Češka.
2. krog, jutri ob 15. uri: Portugalska – Rusija, ob 18. uri: Češka – Estonija.

Skupina C
1. krog, danes ob 15. uri: Francija – Finska, ob 18. uri: Belgija – Italija.
2. krog, jutri ob 15. uri: Belgija – Francija, ob 18. uri: Italija – Finska.

Skupina D
1. krog, danes ob 15. uri: Slovaška – Bolgarija, ob 18. uri: Nemčija – Poljska.
2. krog, jutri ob 15. uri: Nemčija – Slovaška, ob 18. uri: Poljska – Bolgarija.