Del javnosti ga je zaradi pogumnega priznanja takoj vkoval med zvezde, saj junaka, ki bi tvegal lastno glavo za to, da bi se pod Alpami končno začelo obračunavati s cvetočo korupcijo, pri nas še ni bilo. A so se ušteli, saj je župan čez noč doživel katarzo, zanikal izrečeno in zatrdil, da ni nikoli podkupoval. Vsem, ki so videli in slišali drugače, pa je zagrozil z odvetniško hišo Čeferin.

Četrti mandat "za dobrobit občanov"

In četudi spreobrnjen, je na novinarski konferenci v Komendi še vedno poskušal zbrano novinarsko srenjo s svojim šarmom in pristnim gorenjskim naglasom prepričati, da ni nikoli grešil, morda je bil kdaj preveč naiven, vendar pa vselej predvsem dobrosrčen in dobromisleč župan, ki se že četrti mandat razdaja za dobrobit občanov. Zato mu tudi ob nezaposleni ženi ni bilo težko seči v lasten žep po osem svojih plač. A se mu, podobno kot Pahorju, ki se je pred meseci zaradi preveč sproščenega kramljanja z novinarji "opekel" na konferenci v Mariboru, namera ni izšla.

Pomagalo ni niti hudomušno opravičilo, da občinski telefoni niso obnemeli zaradi novinarjev, marveč zaradi nevihte. Vprašanja o podkupninah, lobiranju in poznanstvih so ostala neizprosno ostra. Drolec pa se je z odgovori bolj in bolj zapletal, pogrezal v lastne zanke in večkrat spreminjal zmedeno pripoved, kako je kot Don Kihot iz Komende kar sam popravljal krivice, ki jih je denacionalizacijskim upravičencem prizadejala krivična država. Lobiranje za cono in poznanstva z botri, ki naj bi ji stali ob strani, pa je opisal tako tragikomično, da je še sam zavzdihnil, da upa, da ni kdajkoli rekel kaj drugače.

Ker pa ima v stiski še vrag mlade, so župana po spreobrnjeni izjavi, kako je s polno malho denarja kot mafijec le popravljal državne krivice, na laž postavili kar denacionalizacijski upravičenci, ki so zanj in njegove novce slišali prvič. "Najlažje je obremeniti pokojnika, ki se ne more braniti in ki je svoje zasebno in poklicno življenje posvetil vrednotam, ki jih gospod župan ne zna niti črkovati," je bila ogorčena dedinja po pokojnem denacionalizacijskem upravičencu, odvetnica Tanja Marušič. Dodala je, da bo družina ukrepala.

Zaradi menjave plošče je tudi javnost županu hitro obrnila hrbet. Še zlasti, ker so na plan pricurljale še vse drugačne zgodbe. Razgovorili so se zlasti opozicijski svetniki, ki župana opisujejo kot izjemno spretnega govorca, ki govori zdaj tako, zdaj drugače, potem pa vse zanika. V svojem izjavljanju naj tudi ne bi bil preveč natančen in po potrebi naj bi znal resnico tudi malo prikrojiti.

V javnost so tako prišli podatki o vrsti projektov, ki naj bi nastajali v okrilju sproščene domačnosti in spretno krmarili med pogosto nepotrebnimi zakonskimi čermi, ki zavirajo razvoj Komende. Dokler je imel v občinskem svetu večino, mu ni skoraj nihče oporekal. V mandatu, ko v svetu nima večine, pa svetnike pogosto opozarja, da morajo delovati v dobro Komende, da ne smejo blatiti njenega ugleda in zato "tega in tega" pač ni dobro "okoli govoriti".

Med drugim je bilo slišati očitke o spornih poroštvih pa o nepotizmu, saj so se v poslih posredno znašli in okoristili tako on sam kot njegovi družinski člani. Zemljišče za gradnjo poslovne cone, ki ga je leto prej kupila njegova hči Maja Drolec Mikek, je občina odkupila po opazno višji ceni, hkrati pa župan prostodušno priznava, da je tudi sam odkupil 3600 kvadratnih metrov veliko kmetijsko zemljišče in ga po spremembi prostorskih načrtov delno spremenil v zazidljivo. Za solastništvo hčerine tašče Herte Mikek v več deset milijonov evrov vrednem občinskem projektu v poslovni coni trdi, da s tem ni bil seznanjen, se pa rad postavi, da njegova žena, Viktorija Drolec, predsednica Zavoda medgeneracijsko sožitje Komenda, za svoje nesebično razdajanje nikoli ni prejela niti evra.

Končno so na dan prišle številne nepravilnosti pri gradnji in poslovanju Poslovne cone Komenda ter nepravilnosti v proračunskem knjiženju občinskega posojila v coni. Zaradi slednjega so občinski nadzorniki občini prepovedali nadaljnje zadolževanje, posle pa preiskujejo državni organi. A župana tudi prijave niso ustavile. Še naprej je vztrajal pri poroštvu za novo posojilo in dovolil, da je neposlušne svetnike, ki so poskušali delovati zakonito, v vlogi gostje na seji oštela še njegova žena.

"Da bi odstopil? Saj se vendar hecate! Za to ni niti najmanjšega razloga. Vse sem delal v dobro Komende in svoje dobro, a po legalnih poteh!" je župan vidno užaljen odgovoril na nezaslišano pobudo osmih opozicijskih svetnikov, ki so ga pozvali k odstopu.

"Drolec je po lastnih priznanjih občinske posle namenjal prijateljem in zaščitnikom. Krona vsega je priznanje, da je pri vsem tem za dosego ciljev podkupoval tudi državne uradnike. Čeprav preiskava še traja in krivda ni dokazana, je župan izgubil potrebno politično legitimnost. S svojimi dejanji in priznanji je pokazal, da ne loči pravnih norm županovanja od nepravnih oziroma da si svoje poslanstvo, za katero je prejel mandat občanov, razlaga po svoje. Zato pričakujemo, da bo župan Tomaž Drolec ob političnem bankrotu in izgubljeni kredibilnosti med ljudmi sledil moralnim in etičnim normam, ki veljajo v evropskih demokratičnih državah, ter nemudoma odstopil s položaja," so poziv utemeljili opozicijski svetniki.

"Župan Drolec nenehno daje kontradiktorne izjave, najprej nekaj reče, potem pa vse zanika. Po domače povedano, kar na vsaki seji občinskega sveta seje buče in zato svetniki težko izluščimo, kaj je res in kaj ne!" je še dejal svetnik Aleš Marinko (SDS). Na vprašanje, zakaj niso svetniki sami prijavili "domnevne" županove izjave o korupciji, pa je svetnik Štefan Kern (Lista Vem) pojasnil: "Bil sem šokiran, reagiral pa nisem, ker te župan s svojo avtoriteto in agresivnostjo v pogovoru vedno potolče, tudi ko mu ponudiš dokaze!" Zato naj bi svetniki njegove izjave in dokaze o dvomljivem početju spravili v javnost in na prave naslove po stranskih poteh.

Nihče nas ni "šmirglal"

"Saj smo namigovali in namigovali, pa nas ni doslej nihče 'šmirglal'," je bila jasna svetnica Mihaela Poglajen (Lista LNO) in dodala, da je župan še danes prepričan, da dela vse samo prav in da so oni tisti, ki po krivici zlivajo gnojnico na ugled Komende. Roman Koncilja z županove liste Trn pa opozarja, da dobromislečega župana na križ pribijajo spletkarji iz ozadja.

Naglas se o županu v Komendi te dni ne govori veliko, a po tihem ga še vedno marsikdo pohvali, "saj vendar dela za Komendo!". Njegova dejanja pa, tudi na spletu, povezujejo z mafijskimi posli. Kot v Ljubljani, radi dodajo in prikimajo, da sta prav zato obe občini tako uspešni. Primerjavo z mafijskim početjem jim je tako in tako ponudil sam, ko je razlagal, kako se je s polno malho denarja kot mafijec odpravil "okrog ljudi".

Na spletu tudi ni malo takih, ki ga opisujejo kot tragikomično figuro, ki je hotela dobro, a se je zaradi dolgega jezika in dolgoletnega občutka nedotakljivosti zapletla v lastne spletke. Vsi se bolj ali manj strinjajo, da pri nas korupcija cveti, "pripovedi, kako je iz lastnega žepa popravljal krivice države, pa naj župan prihrani kar za svoje vnuke za zgodbice za lahko noč".

Kljub vsemu je župan še vedno prepričan, da je tako priljubljen, da bo tudi na naslednjih volitvah izvoljen v prvem krogu, če bo le kandidiral. V dokaz, da so mu občani pripravljeni slepo zaupati tudi svoje premoženje, navaja, da so na območju poslovne cone na občino prepisali za 15 milijonov evrov premoženja, še preden so zanj dobili en sam evro.

Ne glede na ugotovitve preiskav in ne glede na to, kolikokrat bo še spreminjal svoje zgodbe, bo komendski župan ostal prepoznaven obraz. Že zato, ker je tistih razvpitih 16.000 evrov s televizijskih zaslonov zdaj dokončno poklonil občini. Ko je namreč segel ponje v svoj žep, naj bi še vedno globoko verjel, da mu jih bo nekoč nekdo vrnil. Pa čeprav je delal na lastno pest, brez prič in pogodb. Marsikdo si bo tudi zapomnil njegove težave z (ne)razumevanjem, da je vsaj moralno sporno, če župan in njegovi družinski člani služijo na račun poslovanja z občino, ki jo vodi.

Morda bo postala legendarna tudi njegova preprosta formula za uspešno lobiranje, saj je za eno največjih poslovnih con v državi dovolj, da gredo "zaposleni in lastniki v coni, zaposleni na občini in občinski svetniki v akcijo in pri tem uporabijo svoje znanje"! Zgovorna pa je tudi njegova izjava z zadnje izredne seje občinskega sveta, da se po "cajtngih" pišejo umazanije in da je razčiščevanje v občinskem svetu dobro, narobe pa "edino" novinarstvo!