Juri je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi zahteve za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, komentiral dogajanje na sredini seji parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, kjer so člani odbora kot zainteresirano delovno telo potrdili predlog dopolnila k zakonu, ki predvideva štiriodstotno znižanje plač uslužbencem javnega sektorja.

"Takšno nekorektno ravnanje s strani nekaterih poslancev, ki naj bi se, kot pravijo sami, zgolj 'hecali', meče čudno luč na vse poslanke in poslance," ocenjuje Juri.

Ob tem je poudaril, da v stranki Zares nasprotujejo tako predlagani noveli zakona o interventnih ukrepih, kot tudi dopolnilu o zmanjševanju plač v javnem sektorju. "Poslanec Zares Franci Kek je kot edini od članov odbora glasoval proti zakonu, pri glasovanju o dopolnilih pa se je vzdržal, saj so dopolnila po našem prepričanju brezpredmetna," pravi Juri.

Irma Pavlinič Krebs v usklajevanja s sindikati vložila veliko truda

Poleg tega opozarja, da je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs v usklajevanja s sindikati vložila veliko truda, ki se je obrestoval, saj so dosegli precej visoko stopnjo soglasja.

Zato so tovrstne poteze nekaterih poslancev po njegovem mnenju nekorektne in pomenijo grob poseg v socialni dialog ter nespoštovanje dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. "Vendar pa smo prepričani, da pri glasovanju na seji državnega zbora večina poslank in poslancev interventnega zakona vendarle ne bo podprla," je še dodal vodja poslancev Zares.

Omenjeno dopolnilo, ki so ga sprejeli na odboru za lokalno samoupravo, je sprožilo val ogorčenja tudi med sindikati javne uprave, ki so že napovedali stavko, če bo novela s takšnim določilom sprejeta v DZ.

Poslanci SD bi javnim uslužbencem samo “za hec” znižali plače

Sindikat davčnega urada proti predlogu znižanja plač v javnem sektorju

 V Konferenci sindikata Davčnega urada RS (Durs) odločno zavračajo predlog parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo za znižanje plač v javnem sektorju. ob tem napovedujejo, da bodo v primeru znižanja plač takoj organizirali splošno stavko, konferenca pa se pridružuje vsem dejavnostim drugih sindikatov javnega sektorja.

V konferenci opozarjajo, da so se v davčnem uradu trdno držali kadrovskega načrta in lani ter letos zmanjšali število zaposlenih za 65, po kadrovskem načrtu za prihodnje leto pa načrtujejo zmanjšanje še za dodatnih 43 zaposlenih.

Ob tem pojasnjujejo, da v davčnem uradu glede na obseg in zahtevnost dela delujejo na robu zmogljivosti. Od vlade pa zahtevajo, da se vsa ministrstva držijo kadrovskih načrtov in natančno opredelijo kadrovske standarde ter ožje in širše normative v javnem sektorju. Vlada naj tudi takoj ukrepa v tistih okoljih, ki teh nimajo, v njih pa se morajo držati kadrovskih načrtov, zahtevajo v konfederaciji sindikata.