Kot sta na današnji novinarski konferenci izpostavila vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in evropski poslanec Ivo Vajgl, mora državni zbor o tem vprašanju suvereno odločati še pred prihajajočim zasedanjem Generalne skupščine ZN, na katerem bodo Palestinci predvidoma zaprosili za priznanje neodvisnosti in polnopravno članstvo svoje države v ZN.

Zato poslanci Zares OZP kot pristojnemu parlamentarnemu odboru predlagajo sprejetje sklepa, s katerim bo podprl prizadevanja Palestincev za mednarodno priznanje njihove države v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967, ki bo na dnevnem redu zasedanja GS ZN, ter DZ predlagal sprejetje sklepa o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države.

Tako Juri kot Vajgl sta prepričana, da bi priznanje palestinske države pomenilo prispevek k miru in ne bi ogrozilo bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Sedanja nedorečenost po besedah Jurija namreč le botruje nadaljnji eskalaciji nasilja, Vajgl pa je opozoril, da so mirovni pogovori tako ali tako zastali po volji Izraela, ker ni hotel odnehati s širjenjem nezakonitih naselij na zasedenih palestinskih ozemljih.

Vajgl je obenem odločno zavrnil ocene, da gre pri napovedani prošnji Palestincev za priznanje njihove države v ZN za enostransko potezo. Kot je opozoril, je prav Izrael tisti, ki že ves čas vleče enostranske poteze, "s tem ko se širi na ozemlja, do katerih nima nikakršne pravice, gradi naselja na tuji zemlji in ustvarja konfliktno situacijo, ki jo bo z vsakim dnem težje obvladovati".

V Zares sicer izpostavljajo, da je treba po drugi strani doseči soglasje Palestincev glede priznanja Izraela in njegove pravice do obstoja ter spoštovati legitimno skrb Izraela, da si zagotovi varnost in varne meje. Kot je dejal Juri, je treba preseči "začaran krog medsebojnega nepriznavanja", a za to je treba Palestincem dati nekaj konkretnega.

Vajgl je še menil, da bi morala Slovenija pri tem načelnem vprašanju odločati po lastni pameti in odgovornosti ter slediti "zlati niti uravnotežene politike", ki smo jo Slovenci tudi vedno zagovarjali. Slovenija lahko na ta način po njegovem pokaže, da lahko neka majhna država z načelno politiko dobi priznanje in ugled v svetu.

Opozorila sta še na ambivalenten odnos EU do vprašanja palestinske države, saj so stališča držav članic glede tega zelo različna, ter na politične grožnje ZDA do tistih, ki razmišljajo o priznanju palestinske države. Kot sta poudarila, mora Slovenija v vseh forumih EU podpirati skupno stališče unije v prid priznavanju Palestine.