Danes so sicer policisti policijske uprave Ljubljana opravljali preiskavo v zvezi z najemom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Med drugim so bili tudi v Lahovi pisarni na ministrstvu za notranje zadeve. Policisti so obiskali tudi sedež podjetja Ram Invest, ki je ministrstvu oddalo stavbo za NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Vlada je Laha ravno prejšnji teden ponovno imenovala za državnega sekretarja na MNZ. Lah je sicer to funkcijo opravljal že prej, ponovno imenovanje pa je bilo potrebno, ker mu je funkcija prenehala z odstopom Katarine Kresal z mesta notranje ministrice. Lah, ki ravno v soboto praznuje 50 let, je bil 26. marca 2009 imenovan na položaj generalnega sekretarja na MNZ, pred tem je to funkcijo od 4. decembra 2008 opravljal kot vršilec dolžnosti.

Državni sekretar je postal junija lani, na tej funkciji pa je nasledil Gorana Klemenčiča, ki je odstopil maja lani, nato pa postal predsednik protikorupcijske komisije.

Lah je sicer pred zaposlitvijo na MNZ vodil Službo za pravne, kadrovske in splošne naloge ter bil namestnik direktorja Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), generalni sekretar Ministrstva za finance, državni sekretar Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in direktor Urada predsednika Vlade RS.

Kot generalni sekretar je na MNZ sodeloval pri najemanju prostorov za NPU. Kot je znano, je računsko sodišče ministrstvu v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU izdalo negativno mnenje. Dan kasneje je protikorupcijska komisija sporočila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve.

Ob odstopu Kresalove je POP TV neuradno poročal, da naj bi Lah od direktorja podjetja Ram Invest Igorja Pogačarja dobil ponudbo za oddajo, v kateri je pisalo tudi "v skladu z dogovorom". Kot še neuradno poročajo, naj bi veljalo, da pohištvo za novo stavbo ne sme biti predrago, obstajalo pa naj bi tudi navodilo, da se ne vodi nikakršnih dokumentov.

Policija opravlja hišne preiskave v zvezi z najemom stavbe za NPU

Zaradi domnevno sporne pogodbe med notranjim ministrstvom in Ram Investom, zaradi česar je s položaja odstopila Katarina Kresal, opravljajo hišne preiskave na sedežu podjetja in neuradno tudi na notranjem ministrstvu.

S preiskavo hočejo ugotoviti utemeljenost sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi jih lahko storile uradne osebe na sedežu Ram Investa, v lasti Igorja Jurija Pogačarja, in na notranjem ministrstvu, poroča 24ur.com.

Tudi na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da danes v sklopu kriminalistične preiskave, ki jo usmerja okrožno državno tožilstvo opravljajo hišne preiskave. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij na policiji ne morejo posredovati, so še pojasnili. Prav tako zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati informacij o osebah, vpletenih v preiskavo.

Domnevno sporna naj bi bila najemna pogodba med Ram Investom in notranjim ministrstvom, ki za mesečni najem stavbe NPU plačuje 136 tisoč evrov, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupilo stavbo, plačevalo 125 tisoč evrov lizinga. Pogačar naj bi vsak mesec zaslužil najmanj 11 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Očitki pa so predvsem v smeri, da je ministrstvo sklenilo negospodarno in škodljivo pogodbo.

Avgusta je računsko sodišče ministrstvu v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU na Dimičevi izdalo negativno mnenje. Dan kasneje je protikorupcijska komisija sporočila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve.

Istočasno so na MNZ začeli s pripravo terminskega načrta za realizacijo priporočil računskega sodišča in postopek za odpoved pogodbe s podjetjem Ram Invest. Pojasnili so še, da pogodbo lahko kadarkoli odpovedo brez kakršnekoli odškodnine odgovornosti.

Postopek revizije najema stavbe za NPU je avgusta sprožila tudi državna revizijska komisija.

Zdolšek potrdil preiskavo na Ram Investu, preiskava tudi na MNZ

Zastopnik podjetja Ram Invest Stojan Zdolšek je potrdil kriminalistično preiskavo v omenjenem podjetju. Kot vzrok preiskave je navedena zloraba uradnega položaja, a osumljen ni nihče iz podjetja, je povedal. Preiskava je danes potekala tudi na ministrstvu za notranje zadeve, so potrdili na policiji.

Prav tako po Zdolškovih besedah ni osumljena nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Kresalova je sicer danes sporočila, da preiskave policije ne želi komentirati. Obenem želi, da policija v miru opravi svoje delo, brez pritiskov politike, ter da zadeva čim prej dobi epilog, so sporočili iz LDS.

Ram Invest je po besedah Zdolška kriminalistom dal na voljo celotno poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na posel z ministrstvom za notranje zadeve glede stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), "v želji, da se vsa zadeva čim prej konča, ker se s tem dela poslovna škoda". Zdolšek sicer ne ve, če so kriminalisti kaj odnesli, so si pa ogledali dokumentacijo, za katero so smatrali, da je še nimajo in bi jo potrebovali, je dejal.

Po besedah Zdolška je kot razlog preiskave navedena zloraba uradnega položaja, navedeno pa je tudi, kdo je osumljena oseba. Med njimi pa ni nikogar izmed zaposlenih na Ram Investu, niti njegovega direktorja Igorja Jurija Pogačarja, niti nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, je povedal.

Prav tako se ne očita, da bi bila povzročena škoda ali kakršna koli premoženjska korist. Pisalo je namreč, da "gre za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja na način, da bi naj se omogočila nepremoženjska korist", je povedal Zdolšek. O osumljencih ni želel govoriti, povedal je le, naj se policija "sama s sabo zmeni, kaj so delali narobe" pri tem najemu.

Po poročanju spletnih medijev, naj bi kriminalisti preiskavo izvedli tudi v pisarni državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Damjana Laha, vendar na ministrstvu novice niso želeli ne potrditi, ne zanikati. So pa preiskavo v Lahovi pisarni potrdili na Generalni policijski upravi. Dodali so, da preiskava teče že dlje časa in bo tekla tudi v prihodnje.

V zvezi z najemom stavbe na potrebe NPU so namreč danes po pojasnilih Generalne policijske uprave potekala nekatera preiskovalna dejanja.