10. Papillon

Prvi singl s tretjega in zadnjega izdanega albuma Editors In This Light and on This Evening se nekoliko odmika od zvoka prvega in drugega albuma (beri: manj kitar in več sintesajzerjev), vseeno pa ohranja značilen slog, v prvi vrsti seveda temni bariton Toma Smitha.

9. An End Has a Start

Ahh, kitare v komadu An End Has a Start z drugega istoimenskega albuma. To jim je že bolj podobno, ali pa tudi ne, kakšen je njihov "resničen" zvok, bo pokazal šele čas. Pesem je temačna kot Conradovo Srce teme in podobno mogočna.

8. Smokers Outside the Hospital Door

Blodimo še globlje po temačnih globinah drugega albuma in izlitih kotičkih Smithove duše. Celoten drugi albim je resen kot neozdravljiva bolezen. Pa recite, če kadilci pred bolnico res niso žalosten prizor. „Poslovite se od vseh, ki ste jih kdajkoli poznali, ne boste jih videli nikoli nič.“ Brrrr. Zborček na koncu vendarle vnese nekaj optimizma.


7. Colours

Po uvodnih taktih tega komada in začetnem besedilu bi jih dejansko težko ločili od newyorškega banda Interpol, ki so – zanimivo – v Križankah nastopili pred nekaj tedni. To seveda ni naključje, oboji so otroci istega obdobja in se napajajo iz zvoka Joy Divisionov, Echo & The Bunnymen, ipd. Po nekoliko bolj surovem zvoku lahko začutimo, da gre za komad z B-strani.

6. Last Day

Ostanimo še malo pri Joy Divisionih. Ali pa pri Kraftwerku, katerih zvok lahko nekoliko presenetljivo prepoznamo na začetku. Nato pa nas iz tira vrže še glas, ki ne bi mogel biti bolj spominjati na Iana Curtisa.

5. Push Your Head Towards the Air

Najbolj umirjena pesem na tej lestvici, ki pa vseeno ne (z)more brez značilne temačnosti birminghamskega četverca brez krmarja. Četrti singl z drugega albuma.


4. Bullets

Prvi singl z njihovega debitantskega labuma The Back Room, preprosta, skopa besedila, več glasbe. Nimamo nič proti. "Ne rabiš te bolezni, ne zdaj in še, če se nekaj mora spremeniti, potem vedno se." Ob poslušanju zlahka doživite panični napad. Ali dva.

3. Blood

Še ena favoritka s prvega albuma. Po zvoku in slogu je pesem zelo podobna Bullets. "Kri teče po tvojih žilah, tukaj pa se najina podobnost konča." Zopet dobri kitarski rifi brez odvečnega besedičenja. Udarno.

2. Munich

Ta komad je za Editorse pomenil preboj med glasbeno indie/post-punk revival elito. Njihov zares značilen in prepoznaven zvok. Ravno v času, ko je izšel singel, se je v kinematografih vrtel film Munich o terorističnem napadu na izraelske športnike na olimpijskih igrah v Munchnu 1972, ni pa nam uspelo izbrskati, če med njima obstaja kakšna povezava. Zanimivost; pesem Munich ste dobili zastonj, če ste slučajno kupili glasbeni predvajalnik Zune.Hmmm.

1. Bones

Ian Curtis in Joy Divison, drugi poizkus. Dober učenec mora seveda preseči svojega učitelja. Editors v svoji najboljši izvedbi. Videospot, ki si ga lahko ogledate spodaj, je režiral basist Russell Leetch, vključuje pa bolj ali manj amaterske posnetke s koncertov in turnej. Odličen komad.

Poslušajte še pet najboljših komadov od The Wombats, ki bodo prav tako v soboto nastopili v Križankah.