Prejšnji teden ste tožili nad zdravstvenimi težavami, v soboto pa ste bili že na Vršiču?

Po dirki v Medvodah (1. Bole, 2. Borut Božič, 3. Luka Mezgec, op. a.) sem zbolel. Dva dni sem ležal s povišano telesno temperaturo skoraj 40 stopinj Celzija, z vnetim grlom. V petek je bilo veliko bolje, a nisem šel na kolo. Na tako lep sobotni dan sem se malo zapeljal. Noge so bile slabotne. Zdaj po prihodu v Kanado me še najbolj tare časovna razlika. Počutje še ni super, je pa v redu. Še vreme se nekako drži.

Vseeno niste želeli izpustiti dirk World Toura v Kanadi. Bo v ospredju lov na rezultat? Krožna dirka v Quebecu ima 201 kilometer in 2970 metrov višinske razlike, VN Montreala pa 205 kilometrov in 3890 višinske razlike.

Težki dirki sta, zagotovo. Zame je najprej najbolj pomembno to, da dobim nazaj moč. Taktiko bom prilagajal razpoloženju na dirki.

Kakšni so bili odzivi po vaši zmagi v Plouayu? Od 25 zmag, kolikor ste jih nabrali v ekipi Lampre v tej sezoni, je vaša daleč najbolj cenjena.

Zmage so bili seveda zelo veseli. Poklical me je tudi glavni šef podjetja Lampre. Očitno sem z zmago naredil velik vtis.

Vam bo vrednost na trgu po tej zmagi kaj narasla?

Verjetno bo, a imam v Lampreju še pogodbo za sezono 2012.

Zmagati na 250 kilometrov dolgi dirki je po opisu drugih kolesarjev povsem drugače kot zmagati na sto kilometrov krajši.

Pritrdim. Ure na kolesu naredijo svoje. Na koncu po debelih šestih urah so vsi utrujeni, opazna je vsaka manjša razlika, imaš ali nimaš. Preprosto moraš tudi verjeti, da lahko uspe. Na koncu nima nihče tako močne ekipe za seboj, da bi lahko vse nadoknadil s pomočniki. Občasno komu znese tudi tako, kot je meni v Plouayu.

Kaj bo na svetovnem prvenstvu pomenila popotnica iz Plouaya? Boste zaradi tega bolj na očeh nasprotnikov?

Mislim, da ne. Svetovno prvenstvo je zelo specifična dirka, samo ena taka na leto. Prav veliko me dodatno ne bodo opazovali. Me že dobro poznajo. Zame je zmaga predvsem dodatna motivacija.

Ste s traso že seznanjeni? Vam je "oglednik" Jure Kocjan po dirki po Danski že poročal?

Nič še nisem govoril z njim. Z mislimi še nisem pri svetovnem prvenstvu. Najprej to v Kanadi, potem pa v miru naprej.

Kako ste videli sobotni Juriš na Vršič, ko ste ob cesti opazovali kolono 1200 kolesarjev?

Prvič sem bil zraven. Zares velika množica, lepo jih je videti.

So vas prepoznali?

Malo, bolj redki. Pod vrhom vozijo vsi na vso moč, zato malo vidijo. To izkušnjo poznam.