"S seznamoma, ki sem ju pripravil, lahko zagotavljam kakovostno in pošteno sojenje. Sta posledica mojega 35-letnega dela v rokometu, za njima stojim in zanju prevzemam tudi odgovornost," je na sredini seji združenja moških prvoligašev dejal strokovni sodelavec Andrej Juratovec, ki so ga za tovrstno opravilo izbrali klubi sami (tudi tisti v 1. B ligi). Za razliko od sprva predvidene premierne seje (konference) združenja, ki je bila sklicana 26. avgusta in ni bila sklepčna (prisotnih je bilo sedem klubov, za sklepčnost pa je potrebnih osem od skupno dvanajstih), so se sredine udeležili predstavniki vseh dvanajstih klubov.

Ti so najprej soglasno potrdili seznam sodnikov (na njem je 29 imen, kar je precej več kot v minulih sezonah), nato pa še delegatov (12). Ker v vsakem krogu ne bodo mogli vsi soditi tekem v 1. NLB Leasing ligi, bodo pravico delili tudi na igriščih v 1. B ligi. "Za vsak ligaški krog bo opravljeno žrebanje. Sodniki bodo sicer vnaprej vedeli, da sodijo v določenem krogu in na določen dan, toda šele v dopoldanskih urah na dan tekme bodo izvedeli, na katerem dvoboju bodo sodili. Če bi sodniki za to izvedeli že nekaj dni pred tekmo, bi to odprlo prostor za morebitne špekulacije in pritiske nanje," je pojasnil Juratovec. Žrebanje bo delno delegirano: Juratovec bo za vsak krog določil derbije in izbral sodnike, ki bodo prišli v poštev za sojenje, v drugem bobnu pa bodo sodniki za ostale tekme, pri čemer bo v obeh bobnih potekalo žrebanje.

Prvoligaši (po tem, ko je ligo vodil ZROPS, se v tej sezoni vrača pod okrilje RZS) so na seji sprejeli tudi nekaj pomembnih pravil in sklepov, ki naj bi prispevali k dvigu (v zadnjem času sicer precej omajanega) ugleda slovenskega rokometa. Med drugim so se dogovorili o oblačilih uradnih oseb na klopi (brez trenirk) ter sodnikov in delegatov, o zagotovitvi primernih delovnih pogojev za novinarje... Poleg tega naj bi bilo po zgledu nekaterih drugih športov prepovedano komentiranje sodniških odločitev v javnosti s strani igralcev in trenerjev.

Sezona 2011/12, ki se danes začenja s tekmo v Rdeči dvorani v Velenju, bo imela v rednem delu tekmovanja 22 krogov (po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh), nato pa bosta sledili končnici za prvaka (klubi, po rednem delu uvrščeni od 1. do 6. mesta) in obstanek (od 7. do 12. mesta). Vse točke iz rednega dela se prenašajo v eno ali drugo končnico. Iz prvoligaške druščine bosta izpadla zadnja dva kluba, v boju za naslov slovenskega prvaka pa se obeta še dodatna zanimivost. Slovenija bo imela v sezoni 2012/13 v evropski ligi prvakov po dolgem času znova pravico do dveh klubov, kar pomeni, da bo poleg prvouvrščenega kluba v letošnji sezoni v domačem tekmovanju med evropsko elito v prihodnji zaigralo tudi drugouvrščeno moštvo (podprvak).

Naslov prvaka (več o analizi klubov, prestopnem roku, igralskem kadru, proračunu in ostalih zadevah v jutrišnjem Dnevniku) brani koprski Cimos, ki je v minuli sezoni osvojil celo trojno lovoriko (še pokal Slovenije in evropski pokal challenge). Vsaj na papirju bo boj za 21. zvezdico potekal med Cimosom, Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško, novinca (povratnika) v prvoligaško druščino pa sta Krško in Izola. Tako v boju z prvaka kot za obstanek se obeta dolga in vroča sezona, v kateri (kar je na žalost postalo že del slovenske športne folklore) verjetno spet ne bo manjkalo vrtičkarstva, podtikanj, laži, špekulacij in podobnega.