Na pobudo najmočnejših slovenskih klubov (Cimos Koper, Gorenje Velenje in Celje Pivovarne Laško) so vsi člani elitne rokometne druščine izstopili iz tekmovanja, ki ga je vodila Zveza rokometnih prvoligašev Slovenije (Zrops). Minulo sezono je zaznamoval tudi spor s sodniki, sredi tega tedna pa je vseh dvanajst slovenskih prvoligaških klubov soglasno podprlo seznam sodnikov in delegatov, tako da je bila odpravljena zadnja ovira pred začetkom sezone, ki se bo po novem imenovala 1. NLB Leasing liga.

Minula sezona je minila v znamenju Koprčanov, ki so v končnici nadoknadili visok zaostanek za Velenjčani in prvič osvojili naslov državnih prvakov, prevlado pa so kronali z zmagoslavjem v domačem pokalnem tekmovanju in evropskem pokalu challenge. Po koncu sezone so resda ostali brez nekaterih nosilcev igre (vratar Darko Stanić, Uroš Elezović in Milan Mirković), nastalo vrzel pa so zapolnili z novimi in kakovostnimi okrepitvami (vratar Gorazd Škof, Uroš Bundalo in Matevž Čemas).

Najhujši domači tekmec obalnemu moštvu bo Gorenje. Ekipa iz Šaleške doline je dolgo časa v samem vrhu slovenskega rokometa. Velenjsko ekipo so po koncu sezone zapustili Aljoša Štefanič, Matevž Skok in Aleksandar Stanojević, novi obrazi pa so Marko Dujmovič, Jure Dolenec, Fahrudin Melić in povratnik Emir Taletovič.

Iz ozadja bodo svojo priložnost iskali Celjani, ki so po koncu sezone doživeli kar korenite spremembe, med drugim je odšel legendarni Rus Edvard Kokšarov, pa tudi hrvaški vratar Mirko Alilović, "bombarder" Momir Ilić. Za ekipo bo po novem skrbel ambiciozen strokovnjak Vladan Matić, ljubitelje tega kluba pa najbolj veseli vrnitev celjske rokometne ikone Dejana Perića. Ob priljubljenem Periću so novi obrazi še Skok, Rok Žuran in Nemanja Zelenović, tragedija pa je preprečila prihod Marinka Kelečevića v dvorano Zlatorog.

Drugi slovenski klubi nimajo realnih možnosti, da posežejo po zvezdah, prvič v zgodovini pa v elitnem domačem rokometnem tekmovanju ne bo predstavnika Ljubljane. Novinca na prvoligaški sceni sta Krško in Istrabenz Plini Izola.

Pari 1. kroga:

- petek, 9. september: Gorenje Velenje - Šmartno Herz Factor banka

- sobota, 10. september:
Trimo Trebnje - Krško, Ribnica Riko hiše - Istrabenz Plini Izola, Cimos Koper - Maribor Branik, Loka - Celje Pivovarna Laško;

- nedelja, 11. september: Krka - Jeruzalem Ormož