Vodja enote za epidemiologijo na kranjskem zavodu za zdravstveno varstvo Andreja Krt Lah je povedala, da so sporočilo o povečanem številu nalezljivih črevesnih obolenj dobili iz tržiškega zdravstvenega doma, saj se je samo ta konca tedna pri njih oglasilo 14 bolnikov, med katerimi sta dva hospitalizirana, dodatnih pet prijav so dobili na zavodu, kar nekaj ljudi pa je ostalo doma.

"Takoj smo začeli epidemiološko preiskavo in o pojavu obvestili vse pristojne službe. Aktivno smo začeli preverjati pojav obolelosti na terenu. Za zdaj še ne vemo, kakšni so vzroki, saj so se črevesna obolenja pojavila na različnih koncih občine. Največ obolelih je na področju Zvirč, Leš, Loke in središča mesta. Ker kot izvir obolenja želimo najprej izključiti vodo, smo komunalo zaprosili, naj izda ukrep prekuhavanja vode. Vzrok pa je lahko tudi drugje," je pojasnila Andreja Krt Lah. Kot je zatrdil direktor tržiške komunale Sebastijan Zupanc, so takoj po prejemu obvestila o pojavu črevesnih obolenj izdali navodilo o prekuhavanju vode ter poslali vzorce vode v analizo, rezultate pa pričakujejo že danes. "Že v naprej pa smo začeli izpirati, čistiti in dezinfekticirati vodovodne naprave. Takoj ko bodo znani rezultati analize vzorcev vode, bomo o tem obvestili javnost in zavod za zdravstveno varstvo ter ustrezno ukrepali oziroma preklicali poziv za prekuhavanje vode," je še dodal Zupanc.

Znaki obolenja so sicer povišana telesna temperatura, bruhanje in driska. "Vse obolelim priporočamo, da ostanejo doma in ne širijo okužbe. Poskrbijo naj za dobro osebno higieno in popijejo veliko tekočine. Če se stanje ne izboljša, pa morajo seveda obiskati Zdravstveni dom Tržič," je še pojasnila Andreja Krt Lah. Preventivno je poleg prekuhavanja vode priporočljivo redno in temeljito umivanje rok, ustrezna higiena kuhinje ter dobra toplotna obdelava živil.