Potem ko je državnozborski odbor za gospodarstvo na seji v torek zvečer vlado pozval, naj se v mesecu dni odloči glede državnih poroštev za projekt, je ta očitno postal tako sredstvo kot cilj političnih trgovanj med SD in LDS. Pri odobritvi poroštev, ki jih je vladi predlagalo finančno ministrstvo Franca Križaniča (SD), bo imelo namreč zadnjo besedo ministrstvo za gospodarstvo. Na vodilni stolček tega resorja naj bi premier Borut Pahor državnemu zboru že danes predlagal Tomaža Orešiča, člana LDS in izvršnega direktorja pri energetski družbi EFT. Orešič za zdaj izjav o tem, ali bi kot minister podprl državno poroštvo za TEŠ 6, ne daje. V neuradnih krogih pa je mogoče slišati, da naj bi ga v SD, kjer gradnjo novega bloka termoelektrarne trdno zagovarjajo, kot kandidata za ministra po začetnem oklevanju in "preverjanju" podprli šele po tem, ko naj bi dobili zagotovila, da Orešič izpeljave največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije ne bo skušal blokirati.

Ali Križaničevi taktično čakajo na Gasparijev odhod?

Z imenovanjem novega ministra za gospodarstvo bodo v vladi zaobšli tudi Mitjo Gasparija, edinega ministra, ki po odhodu Darje Radić in Gregorja Golobiča (oba Zares) iz vlade javno opozarja na slabo vodenje projekta TEŠ 6, ki je pripeljalo do njegove dvakratne podražitve v primerjavi s prvotno predvideno vrednostjo. Spomnimo, le dva dni po julijskem odhodu Radićeve, ki jo je začasno zamenjal Gaspari, so slednjemu iz Križaničevega kabineta poslali dopis, v katerem ga prosijo za "razjasnitev odprtih vprašanj in definiranje nadaljnjih korakov" pri projektu. Gaspariju so za odločitev o poroštvu postavili 14-dnevni rok (28. julij), pri čemer velja opozoriti, da so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) najnovejšo različico investicijskega programa za blok 6 dokončali šele dober teden dni kasneje.

Kljub domnevni potrebi po naglici, ki so jo na Križaničevem ministrstvu utemeljevali "s skrajnimi napori za pravočasno izpeljavo vseh aktivnosti", Gaspari do danes ni izdal soglasja k poroštveni pogodbi. Tudi zato je mogoče v zadnjih tednih opaziti več indicev, ki bi lahko nakazovali, da so se na finančnem ministrstvu in v SD pri vprašanju poroštev raje odločili počakati na Gasparijevega naslednika. Če se je namreč Križaničevim še ne tako dolgo nazaj mudilo, se zdi, da so v zadnjih dneh z odločanjem začeli taktično zavlačevati.

Križaničev manever: zavlačevanje in kritje hrbta

Po naših informacijah je tako finančno ministrstvo na TE Šoštanj v začetku septembra naslovilo več vprašanj glede podrobnosti projekta TEŠ 6, ki ga je do zdaj domala brezpogojno podpiralo. Poleg dogovora o eskalacijski kapici na rast cen materialov, ki bi lahko ceno Alstomove tehnološke opreme za novi blok (699 milijonov evrov) zvišala tudi za sto milijonov evrov, so jih zanimali tudi načini obvladovanja stroškov, pojasnila glede lastnih virov TEŠ in morebitne dokapitalizacije HSE ter projekcije denarnih tokov v primeru, če bi TEŠ opustila gradnjo novega bloka.

Zakaj so se na ministrstvu za finance za "vrtanje" v drobovje projekta, o katerem skoraj tri leta niso dvomili, odločili šele zdaj, čeprav so na primer že pred dvema mesecema videli prvo različico novega programa? "Na podlagi dosedanjih aktivnosti smo v medresorsko usklajevanje posredovali predlog pobude za sklenitev mednarodne pogodbe (o poroštvih, op. a.). V tem okviru načrtujemo, da bomo nadaljevali postopke, ki so potrebni za izdajo poroštva, ko bodo razrešena vsa vsebinska vprašanja, povezana s projektom postavitve bloka 6, kamor sodi tudi preučitev noveliranega investicijskega programa," pojasnjujejo na ministrstvu za finance (MF).

Pri tem ne gre prezreti, da bodo na MF s preučevanjem odgovorov, ki so jih že prejeli od holdinga in TEŠ, dosegli vsaj dvoje. Prvič, v razpravi o zakonu o poroštvih si bodo zavarovali hrbet v primeru morebitnih napadov na projekt, ki ga je leta 2006 kot zunanji strokovnjak pomagal snovati tudi Križanič, takrat tudi nadzornik HSE. In drugič, kupili so si še nekaj tednov časa, pri čemer je ključno, da bo ministrstvo od Gasparija prevzel Orešič, če bo seveda Pahorjeva ekipa v državnem zboru dobila zaupnico.

Mimogrede, Orešič je v začetku aprila na okrogli mizi v Velenju po poročanju medijev projekt TEŠ 6 ocenil kot "cenovno ustrezen", kar je argumentiral s podatkom, da "pol manjša elektrarna na lignit v Bosni stane 500 milijonov evrov". Res pa je, da je pred časom na svojem blogu opozoril na "banalizacijo dilem slovenske energetike med projektoma TEŠ6 in NEK2".

Dveletno čakanje s poroštvi otežilo ustavitev projekta

V Dnevniku smo že večkrat poročali, da projekt TEŠ 6 stoji ali pade na poroštvih države, ki bi morala po načrtovani finančni konstrukciji jamčiti za 440 milijonov evrov vredno posojilo TEŠ pri Evropski investicijski banki (EIB). TEŠ in njegov lastnik HSE bi namreč morala v primeru, če država poroštvene pogodbe z EIB ne bi podpisala, najeti dražja posojila pri komercialnih bankah, kar bi močno dvignilo že tako visoko ceno projekta. To bi bilo še težje zaradi slovenske energetske zakonodaje, ki proizvajalcem električne energije prepoveduje zastavo njihove infrastrukture za najetje posojil.

Čeprav je vlada že marca leta 2009, torej še v času, ko je ministrstvo za gospodarstvo vodil Matej Lahovnik, sredstva za poroštva rezervirala že v takratni noveli zakona o izvrševanju proračuna, pa so politični zavezniki pripravljavcev TEŠ s pripravo poroštvene pogodbe in zakona taktično čakali več kot dve leti. V tem času sta TEŠ in HSE v projekt, ki "se ga ne da več ustaviti", že vložila skoraj pol milijarde evrov, do danes pa je bilo podpisanih že za milijardo evrov pogodb.

primoz.cirman@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si