Kot so dediči že povedali v posamičnih izjavah, do objave izjave župana Tomaža Drolca niso o tem vedeli ničesar. Po njihovem mnenju gre za taktiko, po kateri bi s "priznanjem ukradene kokoši" prikril "krajo draguljev". Vsi dokumenti, ki se nanašajo na postopek denacionalizacije, so na voljo organom pregona, je pojasnil odvetnik.

Upravičenci poudarjajo, da nikoli niso postavljali "nobenih ovir ali pogojev, niti z njimi niso bili kakorkoli seznanjeni". Gre za obrekovanje, podtikanje in obdolževanje družin Marušič in Slokar. To je tudi "grob poseg v njihove osebnostne pravice brez konkretnih dejstev, kar žali njihov ugled in dostojanstvo", zato bodo zoper župana Tomaža Drolca ukrepali s pravnimi sredstvi, je še zapisal odvetnik.

Afera se je začela, ko so mediji objavili posnetek pogovora z občinskimi svetniki, na katerem je Drolec dejal, da je moral podkupovati tudi državne uradnike, da bi občina dobila poslovno cono. Kasneje je zanikal podkupovanje državnih uradnikov in pojasnil, da je denar izplačal že omenjenim dedičem, da bi tako pospešil gradnjo.