Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so v minulih dneh prejeli pet prijav zdravnikov o pojavu črevesnih obolenj, skupaj pa so našteli 14 obolelih, med katerimi sta dva hospitalizirana. Obolenja so se pojavila preko konca tedna, v zadnjih dneh pa ni novih prijav, je za STA povedala direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj Irena Grmek Košnik.

Na zavodu opravljajo vse potrebne preiskave, da bi ugotovili, kje je vzrok za izbruh bolezni. Tako preučujejo vzorce treh obolelih in vzorce okolja. Vir okužb bi lahko bila tudi voda, zato je Komunala Tržič pozvala vse občane, naj vodo za pitje in pripravo živil preventivno prekuhavajo.

"V tem času Komunala Tržič preventivno intenzivno izvaja čiščenje in izpiranje vodohranov, zajetij in celotnega vodovodnega sistema," so pojasnili v javnem komunalnem podjetju in dodali, da bo ukrep prekuhavanja vode preklican takoj, ko bodo izvedeni vsi ukrepi in nesporno dokazana mikrobiološka skladnost pitne vode.

Pojav okužb so v Komunali Tržič vzeli resno, burno pa se je zaradi nedavnega tragičnega primera v Loški dolini odzvala tudi javnost. Zaenkrat sicer ne kaže, da bi okužba prišla iz vode. Po neuradnih podatkih bi lahko šlo v omenjenih primerih za salmonelo. Ali je voda res povsem varna, pa bo jasno po analizi vzorcev na izpostavljenih mestih, kjer se je pojavilo povečano število trebušnih obolenj. Rezultate analize je moč pričakovati v 48 urah.

"Tržiški vodovodi so bili v preteklosti v zelo slabem stanju in nekateri vodni viri so ob neurjih kalili, v takih primerih je bilo potrebno preventivno prekuhavati vodo, kar se je v preteklosti v Tržiču zgodilo petkrat ali šestkrat na leto," je za STA pojasnil direktor Komunale Tržič Sebastijan Zupanc in dodal, da od septembra dalje takšnih ukrepov ni več pričakovati. Zaključuje se namreč velik projekt obnove komunalne infrastrukture, ki ga sofinancira EU.

Manjši epidemiološki izbruhi črevesnih obolenj so sicer kar pogosti v poletnem času. Črevesna obolenja so tako poleti najpogostejša nalezljiva bolezen, medtem ko so v ostalih letnih časih najpogostejša respiratorna obolenja, je pojasnila Grmek Košnikova.