Po Robertsonovih zapisih je takratni slovenski premier Janez Janša videl Mitjo Gasparija kot "Drnovškovega človeka", pri njegovem rušenju pa mu je, razkriva zaupna depeša, pomagal Zmago Jelinčič, "skrajno desni nacionalist in provokativni poslanec".

Nekdanji predsednik države Janez Drnovšek je konec decembra 2006 državnemu zboru predlagal ponovni mandat Mitje Gasparija na mestu guvernerja Banke Slovenije, vendar ga poslanci februarja 2007 niso potrdili. Dober teden pred glasovanjem je Zmago Jelinčič opozoril na interne dokumente Banke Slovenije, s katerimi naj bi Gaspari blatil državo pred mednarodno skupnostjo.

WikiLeaks: Kresalova znana po videzu, Golobič bo kot minister poskrbel za Zares in Ultro

"Jelinčič to počne na zahtevo Janševe vlade"

V depeši Robertson ocenjuje dogajanje: "Po prevladujočem mnenju Zmago Jelinčič to počne na zahtevo Janševe vlade, ki bi na mestu guvernerja raje videla koga drugega. Janša bi se znašel pod močnim pritiskom, če bi si za Gasparijevo odstranitev privoščil kaj drugega kot šibko politično stališče. To politično zganjanje cirkusa pa daje poslancem zadostno krinko, da glasujejo proti predlogu predsednika države. O Gaspariju bi se večina sicer strinjala, da je imel za sabo vzoren mandat guvernerja BS in da uživa ugled svojih kolegov v tujini, ter je spredno vodil slovensko vključitev v evro območje, ko to ni uspelo nobeni drugi članici EU."

Ameriške depeše: Slovenski mediji so levičarski, raziskovalno novinarstvo ni razvito

"Ob podrobnejši analizi politične motivacije za manevrom guvernerjeve odstranitve je videti, da Janša vidi Gasparija kot Drnovškovega človeka, ki je še vedno močno zavezan stranki LDS," še piše Robertson. "Gasparijeve zasluge in širše spoštovanje njegovega dela so nesporne, a je v času Drnovškove vlade opravljal funkcijo ministra za finance, prav Drnovšek pa ga je tudi postavil na mesto guvernerja. Govori se, da je Gaspari varuh nekaterih ključnih skrivnosti glede finančnih dogovorov med LDS in podjetji v večinski državni lasti, ki bi se lahko nadaljevali, čeprav LDS ni več na oblasti."

Robertsonu sume predstavil sam Gaspari

Robertson je to zapisal po osebnem pogovoru z Gasparijem, ki je srečanje z "ne najbolj jasnim namenom" tudi predlagal. Ko je Robertson Gasparija naravnost vprašal o možnem resničnem namenu sestanka – o zapletih okoli njegovega ponovnega imenovanja, je slednji odgovoril, da "ne lobira za službo", nato pa je predstavil zgoraj opisano zgodbo. Prepričan je bil, da so "obremenilni dokumenti" iz prostorov Banke Slovenije izginili med njegovim obiskom v ZDA novembra 2006, nato so bili nekaj časa "zamrznjeni", tik pred tesnim parlamentarnim glasovanjem o ponovitvi njegovega mandata pa so se ponovno pojavili.

Francoski veleposlanik: Pahor je popolnoma neizkušen, Žbogar pa še slabši

V depeši Robertson domneva, da so Gaspariju sestanek predlagali njegovi politični podporniki, v upanju, da bi ameriški veleposlanik posredoval pri Janši. Zapisal je še, da je bilo med takratnimi večinoma opozicijskimi voditelji in javnostjo razširjeno prepričanje, da ima ameriško veleposlaništvo precej večji vpliv na oblikovanje vladnih politik kot v resnici.