Gorica Leasing zemljišča prodala novemu investitorju

Gre za gradnjo večjega poslovno-stanovanjskega objekta na takrat zadnji večji gradbeni parceli v občinski lasti, ki leži na območju Livade - zahod, tik ob neprofitnem bloku Livade, ki je bil predmet različnih afer od začetka pa do konca njegove gradnje.

Občina Izola, ki je ob prevzemu neprofitnega stolpiča v Livadah že bila v težkem finančnem položaju, je z Gorico Leasing sklenila menjalno pogodbo, na podlagi katere je finančna družba, ki je financirala gradnjo bloka, odstopila od svojih terjatev v zameno za občinsko gradbeno zemljišče. V lizinški družbi so nam potrdili, da so predmetna zemljišča resnično prodali novemu investitorju, in sicer družbi SGP Tehnik, d.d., iz Škofje Loke. Nadaljevanje investicije se je zanje, upoštevaje zakonsko in bančno regulativo, pokazalo kot prevelik finančni zalogaj, je na naša vprašanja odgovoril Peter Jan, vodja pravne službe pri Gorici Leasing.

V SGP Tehniku nakup potrjujejo in zagotavljajo, da bodo po koncu gradnje upoštevali tudi interese lokalne skupnosti. "SGP Tehnik bo kot novi lastnik nadaljeval dogovore z občino Izola o zagotavljanju spodbud pri nakupu stanovanj za občane Izole," trdijo pri slovenjgraškemu gradbeniku.

Dogovori potekajo, vendar malo možnosti za ugoden nakup

Na izolski občini so nam potrdili, da se župan Igor Kolenc ravno v teh dneh dogovarja o ugodnostih, ki bi jih lahko zagotovili izolskim občanom po končani gradnji objekta, ki se bo imenoval "Livada". Svetovalka župana Kristina Zelič pa je ob tem poudarila, da občina vseeno nima veliko možnosti glede na vsebino takrat sklenjene pogodbe, hkrati je njeno finančno stanje, ki je bilo slabo že pred lanskimi volitvami, še vedno šibko.

Tega, ali se danes potrjujejo lanska ugibanja, da je bil podpis pogodbe o gradnji novih neprofitnih stanovanj le Klokočovnikova predvolilna poteza, na izolski občini ne komentirajo. Dejstvo je namreč, da si bo občina, kljub predkupni pravici, težko kar koli privoščila, zato bo oblikovanje cen v veliki meri prepuščeno poslovni politiki investitorja.

Pripravljalna dela potekajo že nekaj dni, v štirih blokih je predvidenih 190 stanovanj, 5 poslovnih prostorov in trgovina, v podzemni garažni hiši bo 450 parkirnih prostorov. Stanovanja bodo različnih velikosti, od manjših, garsonjer, do večjih, štirisobnih stanovanj s teraso v mansardi. Cene še niso določene, zgolj informativno naj navedemo, da je geodetska uprava izračunala, da je bila povprečna cena stanovanjske površine v slovenski Istri v drugem četrtletju 2011 2561 evrov za kvadratni meter.