Spletni portal Salon je objavil zanimivo zgodbo o tem, kako so ameriški diplomati v Tuniziji s skepso gledali na dogovor med Microsoftom in tunizijsko oblastjo, na čelu katere je bil takrat danes strmoglavljeni predsednik Ben Ali.

Zaposleni na veleposlaništvu so State Departmentu izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da se je Microsoft v okviru dogovora zavezal vložiti denar v IT usposabljanje tunizijskih policijskih in vojaških sil, kakor tudi v razvoj tehnologije na splošno, tunizijska vlada pa je v zameno obljubila nakup izključno Microsoftove programske opreme.

"To, da je Microsoft zavrnil izdajo podrobnosti pogodbe v javnosti, le dodatno kaže na to, kako pomembno je za tunizijsko vlado, da podatki ostanejo tajni, ne pa transparentni. V teoriji je usposabljanje policistov in vojakov na področju IT-ja pozitivno, a je glede na prakso vlade, da nadzoruje splet, jasno, da bo Microsoftova podpora vladi omogočila le, da še bolje nadzoruje svoje državljane in omejuje svobodo govora. Ne glede na vse pa bo imel Microsoft iz dogovora zagotovo več koristi kot vložka,“ so zapisali v depeši.

Vse na temo WikiLeaks si lahko preberete tukaj.