Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Italijana Alessandro Petacchi (Lampre) in Daniele Bennati (Leopard Trek). Španec Juan Jose Cobo Acebo (Geox-TMC), ki je mesto vodilnega prevzel na prejšnji etapi, bo imel tudi po 16. etapi oblečeno rdečo majico. Brajkovič je v skupnem seštevku napredoval za eno mesto in je po novem na 21. mestu.

Argentinski kolesar je izkoristil veliko zmedo v zadnjih nekaj sto metrih pred ciljem. Italijan Davide Vigano je 300 metrov pred ciljem zavil v napačno smer, kar je za trenutek zmedlo Bennatija, za Viganom pa je zapeljal tudi zmagovalec dveh etap Slovak Peter Sagan, a se je hitro zavedel, da je naredil napako in pritisnil na zavoro. Kljub temu je izpadel iz igre za etapno zmago. Haedo se ni obotavljal in je izkoristil napako kolesarja ekipe Leopard-Trek ter ponujene priložnosti ni zapravil. Zmago je kronal v ciljnem sprintu, ko je ugnal Petacchija in Bennatija.

"Doslej še nisem imel prav veliko priložnosti zmagati v ciljnem sprintu. Danes se mi je očitno vendarle izšlo," je bil presrečen Haedo, ki priznava, da ga je v odločilnih trenutkih povsem na koncu etape spremljala sreča.

Že na začetku je pretežno ravninsko etapo zaznamoval dolgi pobeg treh kolesarjev. Vendar pa se ubežnemu triu - Julien Fouchard (Cofidis) in kolesarja Andalucia-Caja Granada Jesus Rosendo in Antonio Cabello - na koncu pobeg ni kaj prida obrestoval. Najprej sta 15 km pred ciljem odpadla dva ubežnika, nazadnje pa je glavnina dohitela še Rosenda. Španec Cobo je z desetim mestom ubranil rdečo majico vodilnega. Najbližji zasledovalec Britanec Chris Froome je v finišu izgubil bonus, tako da ima Španec pred Britancem po novem prednost 22 sekund, še en Britanec Bradley Wiggins (Sky) pa na skupno tretjem mestu zaostaja 51 sekund.

Etapo so zaznamovali tudi padci. Grdo je padel nosilec zelena majice Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša), ki je v cilj prikolesaril 11 minut za zmagovalcem ter takoj po prečkanju ciljne črte poiskal zdravniško pomoč. Po padcu pa je z zlomljeno ključnico odstopil Italijan Alessandro Spezialetti (Lampre).

Sredina 17. etapa, ki se bo končala s šest kilometrov dolgim ciljnim vzponom, bo dolga 211 kilometrov. Na njej pa ne bo štirikratnega svetovnega prvaka v kronometru, Fabiana Cancellare. Šestnajsta etapa je bila zadnja preizkušnja letošnje Vuelte za švicarskega šampiona, ki se bo raje posvetil pripravam na SP v Koebenhavnu.