To je prvi javni odziv Assangea po petkovi objavi vseh 251.287 ameriških diplomatskih depeš na WikiLeaksu. To dejanje so nato partnerski časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais in Le Monde obsodili v skupni izjavi, ker so bile depeše objavljene brez redakcijskih posegov in bi objava lahko ogrozila vire. Zaradi tega dejstva so objavo celotnega arhiva obsodili tudi v uradnem Washingtonu.

Na strani dobrih fantov

A Assange trdi, da je zaplet pravzaprav zakuhal Guardianov novinar, ki da je v svoji knjigi objavil geslo, s katerim je bilo mogoče dešifrirati arhiv depeš. S tem so nekateri dobili dostop do depeš, drugi pa ne.

"Imamo primer, ko so vse obveščevalne agencije imele material, ljudje, ki so omenjeni v njem, pa ne. In znašli smo se v dirki med slabimi in dobrimi fanti in za nas je bilo nujno, da se postavimo na stran dobrih fantov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP iz Londona preko video povezave dejal Assange.

Pri Guardianu so Assangeove navedbe zavrnili. Menijo, da je WikiLeaks objavil šifrirano datoteko na internetu, Assange pa ni nikoli zamenjal gesla za dostop do vsebine. "Odločitev, da objavi depeše, je bila Assangeova in zgolj njegova," so sporočili iz Guardiana.

Prekršili so dogovor

A Assange jim ni ostal dolžan. Priznal je, da je "prav, da se krivi WikiLeaks zaradi sodelovanja z Guardianom", a da je bil časnik tisti, ki je "razkril celotno enkripcijsko šifro, vključno s komponento, za katero jim je bilo rečeno, da ne smejo nikoli pisati o njej". "A so to storili in s tem so prekršili dogovor," je dejal Assange.

Vendar je na drugi strani ocenil še, da je bila "malomarnost" Guardiana v tem primeru pravzaprav manjši spodrsljaj. "Ne moremo kar na splošno reči, da so malomarna organizacija. Na splošno gre za enega boljših časopisov," je še dejal Assange.