PJ Harvey je pred dnevi za britanski BBC priznala, da jo navdaja predpodelitvena mrzlica. "Moj najhujši strah je, da bi ob novici o zmagi vstala, da bi se napotila proti odru, a bi ob tem padla," je zaupala pevka, ki prvič nagrade mercury ni osebno prevzela, saj je bila ob razglasitvi ravno na turneji.

Tokrat je glasbenica kazala navdušenje, da je lahko po nagrado prišla sama. "Res je lepo biti tukaj. Pred desetimi leti, ko sem nagrado prejela ravno na 11. september, sem iz hotelske sobe v Washingtonu opazovala, kako gori Pentagon.“

Harveyjeva je povedala, da so dogodki 11. septembra 2001 vplivali na nastanek in vsebino njenega najnovejšega albuma, Let England Shake, v pesmih katerega opisuje grozote vojne. Z albumom – na snemanje katerega se je pripravljala več let, saj je za njegove potrebe celo govorila z vojaki v Iraku in Afganistanu – je želela ustvariti nekaj, kar bi imelo smisel ne le zanjo, ampak tudi za druge ljudi. Želela je dodati nekaj, kar bi bilo trajno.

Simon Frith, vodja sodniškega odbora za podelitev nagrade mercury, je pojasnil, da je njen album primer, ko ima umetnik v glavi in nato v resnici celosten koncept albuma. "Na njem opazimo cikel pesmi v tradicionalnem smislu. Pesmi so med seboj povezane, niti predstavljati pa si ne morete, da bi na albumu kaj spremenili.“

Poleg PJ Harvey so se v finale za nagrado med drugimi uvrstili Adele z albumom 21, Tinie Tempah za "Disc-Overy", Anna Calvi s prvencem, ki nosi njeno ime, in Elbow z "Build a Rocket Boys!".

Nagrado mercury, ki so ustanovili leta 1992, podeljujejo najboljšim britanskim ali irskim glasbenikom, o njej pa odloča žirija, sestavljena iz glasbenikov, producentov, glasbenih voditeljev in novinarjev.