Ajurveda in prebavne težave

V kotičku, ki ga namenjamo zdravljenju po sistemu ajurvede, nam je Mani Vannan, dr. med., ki po tem načelu zdravi pri nas, tokrat predstavil zdravljenje prebavnih težav in zaprtja. S temi težavami se srečuje veliko ljudi.

Skladno z ajurvedskimi načeli nastane zaprtje zaradi prevladujoče vata doše. Na splošno imajo vsi ljudje s tako imenovano vata konstitucijo vsaj občasno težave z zaprtjem. Glavni vzrok težav z zaprtjem tiči v slabih prehranjevalnih navadah.

Med osnovnimi vzroki so med drugim: vsakodnevno neredno prehranjevanje ob različnih urah, prepozna večerja, uživanje težko prebavljive hrane, uživanje hrane z malo vlakninami, uživanje veliko suhe hrane, pitje prevelike količine čajev in kave in pitje mrzlih pijač.

Ajurveda priporoča, da pri lajšanju težav s prebavo uživamo uravnoteženo prehrano (hrana z dovolj vlakninami, polnozrnata živila, sveže sadje in zelenjava in vnos zadostnih količin zdravih maščob). Priporočljivo je tudi uživanje sveže kuhane hrane in začimb, kot so semena kumine, janeža in koriandra, kurkuma v prahu in asafetida.

Izogibati se je treba praženi hrani in fižolu, prav tako oreščkom in suhemu sadju. Pasterizirano mleko, kuhana jajca, prepečeno meso in škrobnata hrana niso primerni. Ne gre pozabiti tudi na pitje zadostnih količin tekočine. Pred spanjem je priporočljivo popiti kozarec toplega mleka.

Potrebna je tudi redna rekreacija, večerje morajo biti še posebej lahke, izogibati se je treba hladnim tekočinam, še posebno ob obrokih.

Zdravljenje zaprtja

Pri zaprtju povzroča največ težav vata doša, ki je odgovorna za vse vrste premikanja in gibanja znotraj telesa. Če je ta v ravnovesju, ne bomo imeli težav z zaprtjem. Vata, ki ni v ravnovesju, povzroča močnejše gibanje zraka, kar posledično povzroča suhost v telesu. Za primerjavo si zamislite, kaj potrebuje avto, da motor dobro teče - biti mora podmazan. Če povzamemo, med tretmajem telesu zagotovimo, da se "naolji" in težave se bodo umirile.

Težave z zaprtjem in prebavne težave se v ajurvedi rešujejo s postopkom razstrupljanja telesa, kot so vasthu karma (klistir), virechana karma (odvajala) in udvartana (masiranje s prahom) za krepitev abdominalnih organov. Navedene terapije skupaj z ustrezno dieto in nekajmesečnim uživanjem zeliščnih pripravkov težave običajno odpravijo.