Obisk Hiše cvetja naj ne bi bil organiziran, nekatere delegacije so se za obisk odločile same.

Kult Josipa Broza Tita še vedno živi v nekaterih afriških državah, ki so bile aktivne v klubu neuvrščenih.

Žbogar nagovoril udeležence Gibanja neuvrščenih v Beogradu

Zunanji minister Samuel Žbogar, ki se je na povabilo zunanjih ministrov Egipta in Srbije udeležil dvodnevnega ministrskega zasedanja Gibanja neuvrščenih v Beogradu ob 50. obletnici ustanovitve gibanja, je na srečanju nagovoril udeležence in imel vrsto dvostranskih srečanj z vodji diplomacij in visokimi gosti tujih držav, so danes sporočili z MZZ.

Gibanje neuvrščenih je spodbudilo mednarodno politiko za miroljuben in pravičen svetovni red ter utemeljilo partnerstvo, medsebojno spoštovanje in solidarnost, je udeležencem prvega panela drugega dne zasedanja danes dejal Žbogar. Ob tem je opozoril, da so še vedno narodi, ki čakajo na svobodo in pravičnost.

"Palestinci so tisti, ki bodo kmalu dočakali dan, ko bodo doživeli svobodo," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Žbogar.

O Gibanju neuvrščenih danes pa je Žbogar menil, da je treba izkazati spoštovanje preteklosti in videti, kakšni izzivi nas čakajo v prihodnosti. "Slovenija ostaja zvesta načelom gibanja in na njih temelječi zunanji politiki," je po poročanju Tanjuga poudaril vodja slovenske diplomacije.

Žbogar danes zaključuje obisk v Beogradu, ki se ga udeležujejo zunanji ministri in visoki predstavniki držav članic Gibanja neuvrščenih, držav naslednic nekdanje Jugoslavije, držav opazovalk in gostij ter tudi predstavniki različnih mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi, Afriška unija, Arabska liga in Organizacija islamske konference.

Žbogar je pred odhodom v Beograd napovedal, da bo srečanje v Beogradu izkoristil tudi za iskanje podpore kandidaturi Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN. Kot je dejal v soboto ob koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov v poljskem Sopotu, ima Slovenija v EU za nestalno članico VS ZN dvotretjinsko podporo, v Beogradu pa bo poskušal prepričati še kakšnega od drugih ministrov.

Slovenija se poteguje za sedež vzhodnoevropske skupine v VS ZN, ki ga bo 31. decembra izpraznila BiH.