GLASBA

Ljubljana

Stari mački

Koncert. Združba Stari mački je skupek šolanih glasbenikov, upokojencev, med katerimi sta dva nekdanja arhitekta, novinarja, ekonomista, profesorja športne vzgoje, tehnika, učitelja glasbe, vse pa druži ljubezen do glasbe. Njihovi vzorniki so bili v študentskih letih, ko so igrali v različnih bendih, glasbeniki z ameriškega juga - Louis Armstrong in njegovi sodobniki, repertoar pa so neprestano polnili z uspešnicami z vsega sveta. Ansambel sestavljajo Julijan Stanič - Kokan (trobenta, vokal, besedila), Vladimir Strmšek (klarinet, saksofon, vokal), Tomaž Lajevec (pozavna, vokal, besedila), Bojan Bračko (tolkala), Bojan Ark (kitara, vokal), Boris Kofol (bas kitara, besedila, vokal) in Vasja Repinc (klaviature, vokal, aranžmaji). Vstop prost. Grajsko dvorišče. Ljubljanski grad. Ob 19. uri.

Kalinka

Koncert ruske glasbe. Nekdanji študenti Samarske državne akademije za umetnost in kulturo redno nastopajo na evropskih koncertnih in festivalskih odrih z bogatim programom ruskih pesmi in romanc ter inštrumentalnih kompozicij. Nastopila bosta Julija Lobanova (vokal) in Andrej Lobanov (kitara). Koncertu bo sledil Celični Etno jam. Vstop prost. Hostel Celica. Ob 21. uri.

Maribor

Nič

Koncert v okviru Festivala Maribor. Nastopili bodo Orkester Festivala Maribor, Richard Tognetti (vodstvo, violina). Dirigiral bo Marko Letonja. Zbor Hrvaške radiotelevizije. Zborovodja Tonči Bilić. Solisti Barry Humphries (pripovedovalec), Aleksandra Zamojska (sopran), Barbara Jernejčič Fürst (alt), Marino Formenti (klavir), Tomaž Sevšek (orgle, klavir, čembalo), Matjaž Drevenšek (saksofon), Matej Grahek (flavta), Jurij Hladnik (klarinet), Stanko Arnold (trobenta), Barbara Kresnik (tolkala). Režiser Rene Maurin. Avtor filma in fotografije Jon Frank. Koncertni program vključuje glasbo Beethovna, Cagea, Pärta, Händla, Waltona, Feldmana, Scelsija in Tognettija, vizualno umetnost Jona Franka in besede Barryja Humphriesa. Tognetti se tokrat igra z idejo o tem, do kakšne mere nam glasba omogoča, da se soočimo s stalno prisotnostjo in hkrati tako popolno odsotnostjo Niča in ga tudi resnično občutimo. Velika dvorana SNG Maribor. Ob 19.30.

Preska

Godalni kvartet Accadémia

Koncert v okviru cikla Jesenske serenade. Godalni kvartet Accadémia - v zasedbi Mojca Fortin, violina (red. prof. Dejan Bravničar), Beti Bratina, violina (izr. prof. Monika Skalar), Gea Pantner Volfand, viola (doc. Mile Kosi) in Zoran Bičanin, violončelo (red. prof. Miloš Mlejnik) - je začel z delom v razredu red. prof. Tomaža Lorenza jeseni 2009. Februarja leta 2010 je izvedel prvi celovečerni koncert v Ajdovščini in od takrat redno koncertira tako doma kot v tujini. Ljubljansko akademijo za glasbo je februarja leta 2010 izjemno uspešno zastopal v okviru Slovenskega meseca na Madžarskem s koncertoma v Budimpešti in Bekescsabi, istega leta aprila pa se je prvič predstavil ljubljanski publiki s koncertom v ciklusu koncertov Zvoki mladih v Unionu (GML). Februarja 2011 je izvedel koncerte v Kranju, Celju, Ljubljani in Kopru v okviru GM ODER. Bil je finalist tekmovanja Amici della Musica v Udinah. Izpopolnjeval se je na seminarju Tria di Parma. Je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana. Koncert bo z besedo povezovala Anica Horvat. Dvorana Valentina Oblaka v Pastoralnem domu v Preski. Ob 20. uri.

Jesenice

Brencl banda

Koncert v okviru cikla Jesenske serenade. Brencl Banda ustvarja avtorsko glasbo, ki nastaja pod vplivom ljudskega izročila oziroma navdušenja članov zasedbe nad glasbenim izročilom z različnih koncev sveta. Glasbeniki poudarjajo, da njihova glasba nosi predvsem močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, "kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja". Zasedbo sestavljajo Polona Žalec (violina in vokal), Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Matija Krivec (kontrabas in vokal) in Andrej Boštjančič (kitara in vokal). Koncert bo z besedo povezoval Klemen Bunderla. Kosova graščina na Jesenicah. Ob 20. uri.

Koper

Duo Nota Bene

Koncert v okviru Tartini festivala. Glasbenika, ki sta oba diplomirala na Univerzi Mozarteum in svoj inštrument tudi poučujeta, sta se osredotočila predvsem na glasbo dunajske klasične šole, posvetila pa sta se tudi modernejšim, posebno sodobnim skladbam. V letih svojega delovanja je Duo Nota Bene premierno izvedel dela priznanih skladateljev, kot so Friedrich Cerha, Cesar, Bresgen, Gerhard Wimberger, Charles Camilleri, Helmut Neumann, Laurence Traiger, Klemens Vereno, Ludwig Nussbichler, Helmut Schmidinger in Christian David Kardeis. Pokrajinski muzej Koper. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

William Shakespeare: Kralj Lear

Prevod Matej Bor v sodelovanju z Anušo Sodnik. Režija Matjaž Berger. Scenografija Matjaž Berger. Glasba Peter Penko. Kostumografija Alan Hranitelj. Koprodukcija SMG in Anton Podbevšek Teater. Nastopajo Pavle Ravnohrib, Draga Potočnjak, Romana Šalehar, Jana Menger, Ivan Godnič, Borut Veselko, Matej Recer, Matija Vastl/Akira Hasegawa, Uroš Kaurin, Jure Longyka, Dario Varga, Uroš Maček, Blaž Šef, Marinka Štern, Irena Yebuah Tiran, Ana Berus/Manca Bukovac, Aša Akoshia Slapnik, Neža Ru Recer. Uprizoritev Kralja Leara je sinteza antropološkega, fizičnega in energijskega gledališča 21. stoletja, Matjaž Berger pa je skupaj z umetniško ekipo Learov "blodnjak" zgradil od slaboumnega rituala "delitve kraljestva" do najmanjše točke v prostoru, Learovega no-thing. Konjeniški center Košir. Spodnje Gameljne. Ob 20.30.

RAZSTAVE

Ljubljana

Lottie Davies: Spomini in nočne more

Fotografska razstava. V Galeriji Fotografija predstavljajo serijo fotografij z naslovom Spomini in nočne more angleške avtorice Lottie Davies, ki je za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja. Serija Spomini in nočne more se ukvarja z ustvarjanjem podob, ki jih navdihujejo realne in fiktivne pripovedi ter izkušnje posameznika. Njeni začetki segajo v leto 2008, ko je avtorica prosila nekaj svojih prijateljev naj ji zaupajo svoje spomine na zgodnjo otroštvo in sanje. V teh zgodbah je odkrila serijo fascinantnih pripovedi. Če povzamemo avtoričine besede iz intervjuja za NymPhoto, je želela poskusiti z drugačnim pristopom; ustvariti fotografije iz idej, ki so se porodile v glavi nekoga drugega, in ne fotografirati že dane realnosti, kot počne pri drugih projektih. Na ogled do 24. septembra. Galerija Fotografija.

Rajko Bizjak: Kratke zgodbe

Fotografska razstava. Galerija Photon predstavlja samostojno razstavo Rajka Bizjaka, enega bolj prepoznavnih in uveljavljenih fotografskih umetnikov v domačem kulturnem prostoru, ki bo na ogled premierno postavil novo avtorsko serijo. Po konceptualnemu odvodu v sfere univerzalnega človeškega telesa na njegovem mikronivoju se avtor tokrat vrača k obsesivnemu raziskovanju ženskega telesa z očitnimi erotičnimi konotacijami. Tokrat se skozi vizualno in pomensko obravnavo spolnih organov poigrava z metaforo plodnosti kot univerzalnega začetka in konca življenjskega cikla. Na ogled 23. septembra. Galerija Photon.

Maribor

Dušan Zidar: Rdeča cona

Intermedijski projekt. Projekt Rdeča cona se osredotoča na dilemo telesa, eroticizma in agresije. Avtor izpostavlja politično idolatrijo, kakršno razvijajo mediji, in problematizira različne plasti telesa oziroma telesnosti ter njihova prehajanja skozi različne ravni simbolnega diskurza. Obenem uporablja moč idolatrije, ki je odtujila podobo od telesa. Projekt je zasnovan kot interaktivna instalacija, ki gledalcu prek zvočne plasti omogoča refleksijo o lastni telesnosti. Dušan Zidar živi in dela v Ljubljani in Mariboru, v svojih umetniških delih pa raziskuje meje kiparstva, ki ga nadgrajuje z interaktivnimi multimedijskimi pristopi, ter tako redefinira status kiparskega dela. Kustosinja razstave je mag. Andreja Rakovec. Na ogled do 10. septembra. Razstavni salon Rotovž.

Koper

Tone Stojko: Telo v igri

Fotografska razstava. Tone Stojko se s svojimi vrhunskimi reportažnimi, gledališkimi, portretnimi in umetniškimi fotografijami, ki jih je posnel v več kot štirih desetletjih svojega ustvarjanja, uvršča med najpomembnejše predstavnike slovenske fotografije. Razstava Telo v igri ponuja vpogled v avtorjevo najnovejšo ustvarjalno produkcijo barvnih fotografij ženskih aktov v gibanju, ki mestoma subtilno prestopajo mejo abstrakcije, kar fotograf dosega z veščo potezo svoje fotografske kamere. Tematsko pa se razstava ozira nazaj vse do leta 1974, ko se je s ciklom fotografij pod istim naslovom prvič rodila ideja zabrisovanja gibajoče se figure ženskega telesa - tudi iz tega cikla so na razstavi predstavljene črno-bele fotografije. Na ogled do 18. septembra. Galerija Meduza Koper.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Drevo življenja

Film. Režija Terrence Malick (ZDA, 2011). Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od začetkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja. Kinodvor. Ob 16.30 in 21. uri.

Žalostna balada za trobento

Film. Režija Álex de la Iglesia (Španija, 2010). Najnovejši film španskega mojstra groteske, mračnega humorja in šokantnega nasilja je politična grozljivka in parodija Francove Španije ter sprevržena zgodba o ljubezni, maščevanju in psihopatskih klovnih. Kinodvor. Ob 19. uri.

Big Foot Mama: Tist' dan v tednu

Dokumentarni film. Režija Anže Verdel, Anže Petrič, Miha Čeak (Slovenija, 2010). Tist' dan v tednu, film o Big Foot Mami, eni najuspešnejših slovenskih glasbenih skupin, je zgodba, ki se je začela pred dvema desetletjema in v svojem ustvarjalnem zanosu traja še danes. Kinodvor. Ob 20. uri.

Bosonoga grofica

Film. Režija Joseph L. Mankiewicz (ZDA, Italija, 1954). Razkošna ljubezenska melodrama na lastnoročno ustvarjeni meji med barokom in grotesko, mojstrovina Josepha L. Mankiewicza, ki je prek Ave Gardner postavil spomenik razvpitemu življenju Rite Hayworth. Slovenska kinoteka. Ob 18.30.

Surova balada

Retrospektiva: Terrence Malick. Režija Terrence Malick (ZDA, 1973). Naivna in nedolžna najstnica Holly (Sissy Spacek) se v zakotnem mestecu nekje v Južni Dakoti prepušča romantičnim sanjarijam. Nekega dne sreča Kita (Martin Sheen), neprilagojenega in do onemoglosti všečnega mladega kriminalca, ki jo povsem očara. Potem ko Kit najprej brutalno pokonča njeno družino, skupaj pobegneta v divjino, kjer se ona še naprej vdaja romantičnim klišejem o večni in usodni ljubezni, on pa še naprej pobija naključne mimoidoče. Eden najbolj hvaljenih in občudovanih prvencev novega Hollywooda; v svoji hladnokrvnosti pretresljiva zmes meditativne, visoke pesmi o ljubezni, izpovedane na ozadju krvoločne ruralne resničnosti. Slovenska kinoteka. Ob 21. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Svetlana Makarovič: Vila Malina

Lutkovna predstava za otroke. Režija Svetlana Makarovič, Brane Vižintin. Glasba Svetlana Makarovič. Glasbeni aranžmaji Nino de Gleria. Animacijska priprava Brane Vižintin. Scenska glasba in izvedba Jelena Ždrale, Nino de Gleria, Klemen Bračko, Matjaž Sekne, Klemen Hvala, Arpad Balazs Piri, Blaž Celarec, Boštjan Gombač, Igor Leonardi. Nastopajo Asja Kahrimanović, Urška Hlebec, Brane Vižintin, Miha Arh, Gašper Malnar. Predstava traja 35 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Veliki oder LGL. Ob 17. uri.

Martina Maurič Lazar, Gregor Lorenci: Laila (premiera)

Avtorski projekt Martine Maurič Lazar in Gregorja Lorencija po motivih Michaele Pavlátove. Tragikomični lik Laile, punce, deklice, ženske, ki jo obkrožajo oblački misli, je ustvarila Michaela Pavlátová, za oskarja nominirana, večkrat nagrajena češka režiserka igranih in animiranih filmov. Epizode, zdaj kratke kot dih, zdaj dolge kot ponedeljek, iz življenja prikupne punce, ki se ji sreča sicer kdaj pa kdaj nasmehne, a ji kmalu zatem hitro pokaže jezik, punce, ki bi si včasih želela biti lepotica, hkrati pa se kar dobro zaveda, da je bistvo drugje, punce, ki obožuje risanje, ustvarjanje filmov, poezijo in čips, sta iz dvodimenzionalne resničnosti kratkih animiranih filmov in stripov v tridimenzionalno resničnost gledališkega odra z obilo glasbe Milka Lazarja in gledaliških izumov prenesla vsestranska lutkovna in gledališka ustvarjalca Martina Maurič Lazar in Gregor Lorenci. Mali oder LGL. Ob 19. uri.

Vrhnika

Gledališče Unikat: Od kod si, kruhek?

Predstava v okviru festivala Cankarjada. Avtor Tomaž Lapajne. Režija Goran Završnik. Glasba Goran Završnik. Koreografija Maja Poljanec. Kostumografija Zlatka Knapič. Nastopajo Mojca Weber/Maja Dekleva in Tomaž Lapajne. Gledališče Unikat razveseljuje otroke in odrasle že od leta 1987. Jedro gledališča je pet igralcev, k ustvarjanju vsake nove predstave pa povabijo zunanje sodelavce. V predstavi Od kod si, kruhek? deklica Ana najde v žemljici zlat prstan. Kdo ga je izgubil? Lažnivi trgovec? Morda prijazni pek? Ana obišče še mlinarja in kmeta, pri tem pa se kot za šalo nauči, kako nastane kruh. Predstava traja 35 minut. Dvorišče Kluba Zakon. Ob 18. uri.