Številni Celjani so si želeli, da bi se njegove besede uresničile, čeprav so dvomili, da bo kajakašem, ki so imeli ob požaru na bančnem računu privarčevanih 100.000 takratnih tolarjev, to tudi uspelo. S trdim delom in s pomočjo številnih sponzorjev pa je Kajakaškemu klubu Nivo Celje uspel skoraj nemogoč projekt. Ob Savinji so postavili sodobno čolnarno, vredno več kot milijon evrov, v kateri so poleg ogromnega hangarja in garaže uredili še restavracijo, veliko klubsko sobo, fitnes, slačilnice s tuši in še nekaj manjših sob.

130 sponzorjev prispevalo za sodobno čolnarno

"Takoj po požaru sem se zaklel, da bomo postavili nov objekt. Seveda se mi takrat še sanjalo ni, da bo nova čolnarna takšna, kot je. V načrtu smo namreč imeli normalno zgradbo s štirimi stenami in dvokapnico za kakšnih 200.000 ali 300.000 evrov. Potem pa se je zgodilo, da sta naša dobra prijatelja arhitekta Matjaž Gril in Klavdij Kikelj brezplačno zasnovala megaprojekt, torej to čolnarno, ki zdaj stoji pred nami in čaka na odprtje. Brez pretiravanja lahko rečem, da je po vseh značilnostih ena najsodobnejših in ena najlepših na svetu.

Konstrukcija je v obliki čolna, prav tako ima obliko čolna poševna streha, v kateri je kar 120 ton jekla. Zgradba je zelo kakovostno zgrajena, varna pred poplavami in je opremljena z zares dobrimi materiali. Zelo smo ponosni, da nam je praktično iz nič uspelo zgraditi nekaj tako edinstvenega. Ne smem pozabiti omeniti, da je čolnarna nastala ob pomoči občine Celje, Fundacije za šport, ministrstva za šolstvo in šport, Kajakaške zveze Slovenije ter več kot 130 sponzorjev iz vse Slovenije. Moji ljudje so za ta projekt žrtvovali na tisoče prostovoljnih ur dela," nam je pripovedoval Kenda, ki je že vrsto let predsednik Kajakaškega kluba Nivo Celje. Kot pravi, si zdaj želijo le še to, da bi prihodnje leto ob bregu Savinje dobili malo boljšo kajakaško progo.

Domačini se verjetno še dobro spominjajo, da so požar v stari, leseni čolnarni zanetili vlomilci. Trije fantje, komaj polnoletni, so v noči na 2. junij 2006 vlomili v zgradbo in pokradli vse, kar se je dalo. Ker se je nekdo od njih na steklovini porezal in zakrvavel, so mislili, da bodo s požarom zakrili sledi.

Osumljence prijeli, primer pa še vedno leži na sodišču

Škoda, ki so jo s tem nesmiselnim dejanjem storili, je bila za kajakaše zelo velika. Niso namreč izgubili samo opreme, ampak tudi svoj drugi dom, kjer so trenirali in se družili.

Čeprav je policija osumljence prijela in jim nakradeno blago zasegla, primer še vedno leži v enem izmed predalov na celjskem sodišču. "Žalostno je, da je od požiga minilo že pet let, pa niso ničesar naredili. Na sodišču še ni bilo niti ene obravnave. Čez dve leti bo kaznivo dejanje zastaralo in res se bojim, da so višje sile ta primer ustavile," je razočaran Konda.

Celjski kajakaški klub, ki šteje okoli sto članov, se v teh dneh mrzlično pripravlja na slovesno odprtje čolnarne, ki bo 17. septembra. Na Savinji bodo pripravili odprto državno člansko prvenstvo v slalomu, ki se ga bo udeležilo okoli 200 tekmovalcev iz osmih držav. Na svoj račun bodo prišli tudi rekreativni kajakaši ter ljubitelji Petra Lovšina in Bajage, ki bosta zvečer poskrbela za dobro zabavo.