Uradniki, ki opazujejo evropski trg z mamili, so odkrili 20 novih sintetičnih psihoaktivnih substanc v prvih štirih mesecih letošnjega leta, pravi Paolo Deluca, glavni raziskovalec pri Psychonaut Reasearch Projectu. Gre za organizacijo, ki raziskuje trende uporabe mamil, deluje pod okriljem londonskega King's Collega in jo financira Evropska unija. Deluca je povedal, da so uradniki evropskega centra za spremljanje mamil in odvisnosti od mamil (EMCDDA) do maja 2011 na trgu odkrili 20 novih substanc. Leta 2010 je agencija zabeležila obstoj 41 novih psihoaktivnih substanc, ker je zaenkrat rekordno število, mnoge substance pa so imitirale učinke kokaina, ekstazija ali amfetaminov.

Glede na hitrost proizvodnje novih substanc je Deluca povedal, da so poskusi vlad, da bi prepovedale legalne opojne substance, nerealna rešitev. "Prav tako postaja zelo težko vedeti natančno koliko novih spojin obstaja, saj imamo veliko različnih imen izdelkov in ko testiramo zaloge, se med seboj razlikujejo,“ pravi Deluca.

Steve Rolles, analitik pri britanski dobrodelni organizaciji za spreminjanje politike do mamil (TDPF), meni, da je poskus, da bi prepovedali vsako novo substanco, podoben "mački, ki lovi svoj rep“. "Vsakič ko prepovedo eno (substanco, op. p.), se pojavi nova. Očitno se v tem kaže slepota za osnovne dinamike trga, kar učinkovito ustvarja prostor, da podzemni kemiki lahko naredijo nove izdelke.“

EMCDDA se sicer zavzema za splošno prepoved, ki bi zajela cele skupine strukturno sorodnih sintetičnih spojin, s čimer posebne prepovedi posameznih substanc ne bi bile več potrebne.