Slovenski ponudniki storitev računalništva v oblaku so po podatkih najnovejše raziskave IDC v letu 2010 prodali za skoraj 12 milijonov dolarjev oziroma za devet milijonov evrov storitev javnega in zasebnega oblaka.

V letu 2010 je bilo glede na dobavo storitev javnega oblaka med slovenskimi ponudniki na najvišjem mestu podjetje Xlab, medtem ko je bilo glede na dobavo storitev zasebnega oblaka na vodilnem mestu podjetje IBM.

Čeprav bodo storitve zasebnega oblaka v bližnji prihodnosti zaradi preferenc slovenskih uporabnikov sprejete širše, pa IDC napoveduje hitrejšo realno rast storitev javnega oblaka.

"Veliko slovenskih podjetij in organizacij še ni pripravljenih uvesti storitev računalništva v oblaku, saj je sprejetost teh storitev še v začetni fazi," pravi višja analitičarka v IDC Adriatics Katarina Rojko.

Kljub temu bodo podjetja in organizacije nadaljevala z investicijami, ki znižujejo stroške, optimizirajo delovne procese in izboljšujejo konkurenčnost, kar bo omogočilo dobro podlago za strmo rast storitev računalništva v oblaku.

Po drugi strani morajo ponudniki najprej ustrezno izobraziti svoj kader in zagotoviti potrebne vire IT za uspešno izvedbo storitev oblaka.

Posledično bodo ponudniki morali investirati v lasten razvoj in promocijo prednosti svojih oblačnih rešitev, predvsem varnosti in stroškovne učinkovitosti, še pojasnjuje Rojkova.

S stališča povpraševanja so bili v preteklem letu v Sloveniji največji investitorji v storitve računalništva v oblaku proizvodna podjetja, finančne inštitucije in podjetja, ki se ukvarjajo s trgovsko dejavnostjo. Ti sektorji so v letu 2010 skupaj predstavljali kar 70 odstotkov celotne porabe za storitve računalništva v oblaku.

Slovenski trg storitev računalništva v oblaku (javni oblak) je bil v letu 2010 v primerjavi z nekaterimi drugimi državami v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, kamor se uvršča Slovenija, večji od npr. romunskega (65 odstotkov slovenskega trga) in bolgarskega (devet odstotkov slovenskega trga),

Obenem pa je bil manjši od slovaškega (118 odstotkov slovenskega trga), češkega (314 odstotkov slovenskega trga) in ruskega trga (230 odstotkov slovenskega trga).

Raziskava analitske hiše IDC Slovenia Cloud Services 2011-2015 Forecast and 2010 Competitive Analysis predstavlja slovenski trg storitev računalništva v oblaku v letu 2010 in napoveduje porabo na tem področju do leta 2015.