Kot so sporočili iz ZN, so začeli ukrepati takoj potem, ko so minuli teden izvedeli za obtožbe o domnevnem napadu. Po spletu je namreč zaokrožil posnetek kamere prenosnega telefone, na katerem pet pripadnikov mirovnih sil iz Urugvaja v oporišču ZN na jugu Haitija spolno nadleguje 18-letnika.

Preiskavo vodijo tudi sodne oblasti na območju, ki so že zbrale pričanje domnevne žrtve in njegove matere, poleg tega pa pridobile tudi medicinske dokaze za napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urugvajsko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da je v odzivu na dogodek že odpoklicalo svojega poveljnika mornariške enote mirovnih sil na Haitiju, prav tako pa urejajo vrnitev domov za domnevne storilce. Ti med preiskavo dogodka sicer ostajajo v vojašnici.

Domnevni napad je sprožil val ogorčenja med Haitijci, ki naj bi v mestu Port-Salut, kjer naj bi se zgodil napad, danes celo protestirali v podporo žrtvi in zahtevali odhod mirovnih sil.

Na obtožbe se je ostro odzval tudi haitijski predsednik Michel Martelly, ki je sporočil, da še čaka na podrobno poročilo, od predstavnikov ZN pa pričakuje, da bodo tovrstna dejanja v prihodnje preprečili, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mirovna misija ZN je na Haiti prispela po strmoglavljenju nekdanjega predsednika Jean-Bertranda Aristidea leta 2004. Odnosi med pripadniki sil in Haitijci so že ves čas napeti, ob čemer nekateri sile ZN obtožujejo pretirane uporabe sile. Napetosti so se še zaostrile, potem ko je krivda za lanski izbruh kolere v državi padla na nepalske pripadnike sil ZN.