Priljubljenost legendarnega vzpona je letos zaznamovala teoretično že slabo uro pred startom zapolnjena kvota 1200 udeležencev, kolikor jih kot kritično maso organizatorjem dovoli stranka v postopku dovoljenj - policija. Najboljši amaterski kolesar pri nas in po pristopu profesionalec, 36-letni profesor športne vzgoje iz Velenja, je na 33. Jurišu na Vršič za vzpon iz Kranjske Gore potreboval 33 minut in 45 sekund, že takoj pod vznožjem pri hotelu Erika pa je bila celotna kolona 1070 kolesarjev že za njim. "Danes so bile razmere za rekord, vendar bo moj čas 32:28 z moje strani ostal nedotaknjen. Leta delajo svoje. Odločajo tudi razmere, da je uvodni bolj ravninski del v skupini, potem mora 'motor' potegniti. Malce k času prispeva vedno slabša cesta, vendar smo tlakovanih serpentin vajeni," je razlagal Tekavec, sicer tudi zmagovalec največje daljše dirke leta - Maratona Alpe.

Zelo tesen pa je bil obračun za drugo mesto. Kamničan Jure Kukovič, minuli teden sedmi na Triatlonu jeklenih v Bohinju, je v sprintu ugnal avstrijskega gorskega kolesarja Silvia Wieltschniga in Iztoka Dogšo, junaka Mangarta in Krvavca. "Bil sem presenečen, kako mi je letelo. Na koncu sem se opogumljal le s tem, da če jih danes ne bom 'stresel', jih ne bom nikoli," je Jure Kukovič opisal juriš na Jurišu. Teji Gulič lanska zmagovalka in rekorderka Katja Šorli Peternel tokrat ni tesno dihala za njenim obročnikom. S časom 41:54 pa je bila na dosegu njenega rekordnega časa 41:08. "Morda sem začela prehitro. Morda sem se preveč oblekla, pa mi je sredi vzpona začelo jemati sapo," je razlog navedla postavna šefinja "spinninga" (skupinska fitnes vadba s kolesi) iz Sežane. "Na kolesu naredim 25.000 kilometrov in to je čisti užitek. Če pa tako gledam še skozi posel, je pa še toliko lepše," je bila navdušena Guličeva, ki ima tudi licenco za trenerko kolesarstva.

Kot kraljici Vršiča, že prej pa Mangarta in Pavličevega sedla, ji res lepo uspeva promocija ter kako narediti zgled za svoje stranke. Tudi po videzu, saj jo zaradi atraktivnih oblačil s krilci opazi vsak kolesar, ko ga prehiti. Med tistimi z najnižjim EMŠO tudi letos ni manjkal večni 70-letni Brane Dežman iz Kokrice, ki je prvo soboto v septembru že 33. rezerviral za Vršič. 24 serpentin je zmogel v 56 minutah.