S štirimi minutami zaostanka je Brajkovič zdrsnil na dvajseto mesto in tako zapravil vse možnosti za sanjski dosežek že pred nedeljsko zares kraljevsko etapo 66. Vuelte na znameniti strmi Angliru. Hkrati je ameriška ekipa zapravila tudi vodstvo v ekipnem seštevku, kar je bilo nemara še bolj boleče za vse skupaj. Svojih razlogov slovenski prvak v kronometru ni pojasnil, vendar je očitno, da je počasno izčrpavanje v boju za sekunde naredilo svoje.

Tako tudi v nedeljski etapi, ki je bila za vse trenutek resnice, na 12 kilometrov dolgem vzponu s kar 1245 metri višinske razlike (nekaterimi odseki tudi z 23-odstotno strmino) ni več peljal na polno. Skoraj desetminutni zaostanek ni odločal o ničemer. Zdrsnil je še za dve mesti, na 22., kar pa je v očeh slovenskega šampiona nepomembno. Junak brutalnega klanca, ki je bil strah in trepet polovice karavane, je 30-letni Juan Jose Cobo iz španske ekipe Geox, za katero vozi tudi Marko Kump. Cobo je zadnje dni stopnjeval ritem, bil je nevarnejši iz dneva v dan, včeraj pa je v najhujšo strmino pobegnil paru britanske ekipe Sky in Bradu Wigginsu prevzel rdečo majico. V ekipi se verjetno kar precej tepejo po glavi zaradi taktike. Čeprav je bil Christopher Froome očitno močnejši, je vseskozi pomagal Wigginsu. Včeraj pa slednji ritma le ni vzdržal. Froome je proti Cobu izgubil le 48 sekund, kolikor je pred etapo tudi zaostajal za njim. Dobitek Španca je 20 odbitnih sekund za zmago, kar je tudi razlika med njim in Afričanom z britanskim potnim listom pred zadnjim tednom. Z današnjim dnem počitka. Odločilne bitke za sekunde bodo v Baskiji.

Bole bolan v Kanado

Z nekaj smole je 86. izvedbo enodnevne dirke Giro della Romagna v Italiji zaključila tudi slovenska reprezentanca, ki Martinu Hvastiji služi za izbor trojice mlajših članov in iskanje morebitnega rezervista za nastop v SP na Danskem. »Tik pred vrhom predzadnjega vzpona sem imel defekt in na enodnevnih dirkah je v tem primeru vse izgubljeno. Ko sem dobil rezervno kolo, so bili že daleč spredaj,« je prisiljen izvoz opisal Luka Mezgec, ki bi bil ob sprinterskem zaključku lahko mnogo bolj konkurenčen kot Tomaž Nose, ki je edini vzdržal s skupino tridesetih kolesarjev do cilja. Sprint je dobil Oscar Gatto - Maček.

V zasledovalni skupini sta bila v cilju Jan Polanc, prvi adut mlajše članske vrste, in prvi pomočnik naveze BBB (Božič-Bole-Brajkovič) Jure Kocjan, sicer v dresu Team Tape 1. V torek se bosta na etapni dirki Giro Padania v Torinu reprezentanci pridružila tudi Blaž Furdi in kapetan te zasedbe Robert Vrečer. Prav nič vesele novice za selektorja Hvastijo ni imel konec tedna niti Grega Bole, junak Plouaya. Po kriteriju Medvode, kjer je zares v velikem slogu opravil s konkurenco, je zbolel, dobil temperaturo do 40 stopinj Celzija in šele v soboto se je malce usedel na kolo ter se počasi v sončnem dnevu zapeljal proti Vršiču. »Upam, da s tem nisem izgubil preveč moči. Na dve dirki WorldToura v Kanado pa vseeno grem. Upam, da se bom sestavil nazaj,« je v Kranjski Gori, med amaterskimi kolesarji z Juriša še vedno malo poznan, upal kolesar iz Begunj. V Kanado letijo tudi Gorazd Štangelj, Kristijan Koren, Gorazd Štangelj in Simon Špilak.