Zavec, ki je na svetovni prestol stopil 11. decembra leta 2009, ko je v Johannesburgu v Južnoafriški republiki s tehničnim knockoutom premagal domačina Isaaca Hlatshwayja, je moral četrto obrambo naslova predčasno končati. Boksar s Ptuja je dvoboj proti dva centimetra višjemu Bertu (28 zmag, 21 s knockoutom, 1 poraz) v Biloxiju dobro začel, s tribun prestižnega kompleksa Beau Rivage Resort & Casino pa je imel tudi bučno podporo slovenskih navijačev.

Že v prvi rundi je slovenski šampion ustavil silovit začetni nalet Berta, nato pa je počasi, vendar zanesljivo prevzemal pobudo. Zaradi poškodbe obeh vek in hematoma ter posledično zaprtega desnega očesa so se sodniki odločili, da po peti rundi prekinejo dvoboj in tekmo je s tehničnim knockoutom dobil izzivalec Berto, ki je prav v Biloxiju pred dvema letoma ubranil naslov svetovnega prvaka po različici WBC proti Luisu Collazu.

"Škoda, da mi ni uspelo pokazati, kar sem želel. Hranil sem energijo za drugo polovico borbe, nato je prišlo do poškodbe in videl sem le še megleno, a takšen je šport. Do takrat smo imeli vse pod nadzorom in verjamem, da sem bil po točkah spredaj in da bi v nadaljevanju videli še zelo dober dvoboj," je po nastopu in porazu (to je drugi v njegovi dosedanji karieri) v Biloxiju med drugim povedal Dejan Zavec. Ocenil je, da je do prve poškodbe veke bržkone prišlo po udarcu nasprotnika z glavo, druga poškodba pa je bila posledica Bertovega močnega udarca. Tudi kričanje med peto in šesto rundo, da hoče nadaljevati dvoboj, tokrat ni bilo dovolj, da bi spremenilo odločitev zdravnikov, saj je bila poškodba očesa prenevarna.

O tekmecu Bertu je 35-letni slovenski šampion dodal: "Bil je zelo hiter, toda pričakoval sem, da bo še hitrejši. Sicer pa je dobil dvoboj, o katerem nimam slabih besed. Berto je upravičil svoj sloves, jaz pa upam na in si želim povratni dvoboj." Več razlogov za zadovoljstvo je seveda imel Zavčev nasprotnik Andre Berto. "Želel sem pokazati, kaj znam, da sem tukaj in da odlično boksam," je dejal navdušeni Berto, ki je lani aprila izgubil naslov prvaka po verziji WBC, v kateri je kar tri leta kraljeval, dokler mu rojak Victor Ortiz ni prizadejal edinega poraza v karieri in mu odvzel naslov najboljšega na svetu.

"To je bila moja prva borba po vrnitvi. Bil sem živčen, kajti imel sem velika pričakovanja. Želel sem si zmage in jo tudi dosegel," je še povedal 27-letni Berto, ki je takoj po zmagi napovedal tudi povratni dvoboj z Ortizom, vendar slednjega čez 14 dni čaka z doslej še nepremaganim zvezdnikom Floydom Mayweatherjem. "Pripravljen sem, lačen uspehov... Victor Ortiz, zanesljivo se bova srečala še enkrat," je bil Berto z mislimi že v nadaljevanju svoje kariere.