Etapa čez pet klancev s skupaj več kot 3000 metri višinske razlike in z zaključno ravnino je bila borbena. Za pester uvod je poskrbel Vincenzo Nibali, ki je s sodelovanjem v begu celo lovil odbitne sekunde in se približal Wigginsu. Brajkovič in kolegi iz RadioShacka so imeli veliko dela na koncu, da so zmanjšali zaostanek za nevarno trideseterico ubežnikov z Ircem Rochem, Dancem Sorensenom, Belgijcem Seeldraeyersom in Morenom. Slednji je s tretjim mestom v etapi junaka Švicarja Michaela Albasinija (HTC) prisprintal še odbitnih osem sekund, ostala trojica pa se je po zaslugi minute in 33 sekund približala Brajkoviču.

Jeza Belokranjca je bila še kako razumljiva. "Naslednja dva dneva bosta odločilna. Upam na močne noge in deseterico. Forma ni takšna, kot bi si želel, a še nisem povsem prazen energije in do konca izčrpan. Sekunde zaostanka sem res dobival kar na nekaj etapah. Nekaj zaključkov v klanec mi ni ustrezalo, a je bilo tudi nekaj takih, ki bi mi morali, pa se je izkazalo drugače," je previdno pripomnil Brajkovič.

Dobre tri tedne se že dviga temperatura tudi pred SP. Po dolgem času bo slovenska reprezentanca jutri nastopila na mednarodni dirki prve kategorije UCI v tujini, na Giro di Romagna v Italiji, med tednom pa še na etapni dirki Giro di Padania. Za selektorja Martina Hvastijo bo med izbranci (Tomaž Nose, Luka Mezgec, Jan Polanc, Mark Džamastagič, Klemen Štimulak in Andrej Rajš) v ospredju izbor treh mlajših članov izmed zadnje omenjene četverice.

Sprva je imel za nedeljsko klasiko s spoštovanja vredno zgodovino na seznamu tudi Roberta Vrečerja, prvega rezervista za elitno cestno dirko na SP, a Celjan ni dobil pristanka ekipe Perutnina, ker je v tem času še na dirki Po Vojvodini. Je pa zato Borut Božič, prvi sprinterski adut, sam izrazil željo po nastopu: "Res sem želel nastopiti, a šefi v Vacansoleilu niso bili veseli. Ne želim namreč na dve dirki World Toura v Kanado naslednji teden, rad pa bi na dirko po Veliki Britaniji, vendar me niso uslišali. Zdaj sem se le dogovoril, da bom do SP vozil druge dirke v Franciji in Belgiji, Pariz-Bruselj in GP Fourmies, ta teden pa bom doma."